Igrač, koreograf i jedan od najvećih vizionara u oblasti savremene igre, Jair Vardi, otvoriće 17. Beogradski festival igre. Direktor čuvenog Centra Suzan Delal iz Tel Aviva i Departmana umetničke igre Rubin akademije u Jerusalemu, obratiće se kratkom besedom beogradskoj publici pre početka predstave Drezden Frankfurt kompanije igre u Centru Sava, 21. marta u 20h.

Rođen u Kibucu Kfar Blam 1948. godine, Jair Vardi je bio glavni igrač u trupama Batševa i Bat Dor, pre nego što je dobio angažman u londonskoj Rambert kompaniji.  U ovoj trupi, beleži ulogu u spektakularnom komadu “Okrutna bašta” Kristofera Brusa, prikazanom na kanalu BBC, a igrao je takođe uz Rudolfa Nurejeva u komadu “Pjero mesečar” Glena Tatlija i nastupao u okviru gala programa Nurejev i prijatelji širom sveta, kao jedini umetnik iz sveta moderne igre među baletskim zvezdama. Sarađivao je sa najvažnijim koreografima tog vremena, poput Marte Grem, Hozea Limona, Glena Tatlija, Džeroma Robinsa i Džona Kranka.  

Godine 1983, bio je postavljen na mesto izvršnog i umetničkog direktora kompanije Engleskog teatra igre  u Njukastlu. U Izrael se vraća 1988. godine, kako bi preuzeo vođenje tek sagrađenog Suzan Delal centra za igru i teatar u Neve Cedeku u Tel Avivu. Njegova vizija postaje temelj razvoja Centra koji se brzo pozicionira kao glavna baza i snaga izraelske igre. Pod njegovom upravom, Centar je brojnim izraelskim umetnicima ponudio prostor za vežbu, uslove za umetničko stasavanje i prestižne pozornice za nastupe. Zahvaljujući njegovim kontaktima, uspostavljena je komunikacija sa međunarodnom scenom i njenim najznačajnijim predstavnicima. U okviru Centra Suzan Delal su inicirane domaće i međunarodne radionice, majstorski kursevi, veze između koreografa i igrača, kao i brojna takmičenja, festivali, prikazi izraelske i inostrane produkcije…

Kao koreograf, Vardi je potpisao nekoliko značajnih komada za pozorište i televiziju.  Dobitnik je Nagrade Kinor David za svoj koreografski prvenac "Asher elav nichsafti", kao i Nagrade Rozenblum koju dodeljuje Grad Tel Aviv. Takođe, laureat je Nagrade izvrsnosti koju dodeljuje Ministarstvo inostranih poslova Izraela i nosilac titule Oficira reda umetnosti i književnosti Ministarstva kulture Francuske.  Umetnički je savetnik Karmijel festivala i programa savremene igre u Operi u Tel Avivu. Jedan je od inicijatora Beogradskog festivala igre, ali i mnogih drugih, danas važnih festivala i projekata iz oblasti savremene igre u svetu.
….
Pod sloganom „Čista senzacija“, 17. Beogradski festival igre će od 21. marta - 12. aprila predstaviti 17 kompanija umetničke igre iz 12 zemalja, sa 23 koreografska komada. Trupe stižu iz Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Argentine, Hrvatske i Brazila, a programi će se izvoditi u Beogradu i Novom Sadu. Festivalu prethodi tradicionalna revija filmova Dani igre u Kinoteci (29.1.-2.2.), brojne koreografske radionice, majstorski kursevi, otvorene diskusije i prezentacije, ali i gostovanje Zvezda Njujork siti baleta u Budimpešti (11.3.), Novom Sadu (13.3.) i Beogradu (14.3.).

Beogradski festival igre se razvijao zahvaljujući podršci Ministarsta kulture Srbije, Grada Beograda, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica. Za afirmaciju umetničke igre i realizaciju programa u Vojvodini, značajna je dugogodišnja saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine i Gradom Novim Sadom. Osam godina zaredom, Beogradski festival igre realizuje svoje obrazovne programe u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji. Sledeći moto Budućnost na delu, Naftna industrija Srbije postaje najvažniji oslonac za realizaciju gostovanja vrhunskih trupa umetničke igre iz inostranstva, ali i podršku domaćem stvaralaštvu i odsrastanju novih generacija baletskih umetnika. Visa sa ponosom podržava Beogradski festival igre i kao pokrovitelj manifestacije svim ljubiteljima igre omogućava značajan popust pri on-line kupovini ulaznica. Erste banka kao višegodišnji partner Festivala nastoji da vrhunsku umetnost učini dostupnom najširoj publici u Srbiji. Pored toga, podržava promociju manifestacije u susednim zemljama, sa idejom da Festival postane i regionalni doživljaj. Kompanija Nestlé Adriatic sa robnom markom Nescafe prepoznaje ovu manifestaciju kao partnera sa kojim deli posvećenost promociji zdravog života. Novi prijatelj Festivala je Telekom Srbija, dok su tradicionalni partneri Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, Schweppes, Heineken, Vahali Production Services, Advokatska kancelarija Bojović Drašković Popović i partneri, Telegroup, Lasta, dm drogerie markt, SGS, hoteli Metropol Palace, Hyatt Regency Beograd, Mama’shelter Beograd, Crown Plaza Beograd, Mercure Excelsior, Hotel Nota…

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
    

Putopisi, Intervjui..