Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), kao jedino reprezentativno udruženje u oblasti umetničke igre, zalaže se za svoj esnaf u najširem smislu. Shodno tome, UBUS više od dvadeset godina dodeljuje strukovne nagrade zaslužnim umetnicima. Povodom dana rođenja našeg proslavljenog koreografa Dimitrija Parlića (23. oktobar), UBUS tradicionalno u oktobru objavljuje imena igrača i koreografa nagrađenih za doprinos umetničkoj igri u našoj zemlji.

Proglašavaju se dobitnici nagrada Dimitrije Parlić (za najbolju koreografiju ili koreografski opus), Nataša Bošković (za najbolju klasičnu/neoklasičnu interpretaciju), Smiljana Mandukić (za najbolju interpretaciju savremene umetničke igre), nagrade za Životno delo (za trajan doprinos umetničkoj igri) i Specijalne nagrade za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru.

S obzirom na to da nagrade za interpretaciju i koreografiju UBUS dodeljuje bijenalno, ove godine dodeljene su Nagrade Nataša Bošković i Smiljana Mandukić za sezone 2017/18 i 2018/19. Umetnici koji su premijerno ostvarili uloge u predstavama u oblasti umetničke igre na teritoriji Republike Srbije tokom ove dve pozorišne sezone, ušli su u konkurenciju za dodelu nagrada. O nagradama su odlučivala dva žirija imenovana od strane Predsedništva UBUS-a, u čijem su sastavu naši eminentni igrači i koreografi.

Nagrada Nataša Bošković za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti, pripala je Andreju Kolčeriu, prvaku Baleta Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu za ostvarenu ulogu Armana Divala u predstavi Dama s kamelijama u koreografiji Krunislava Simića. Žiri u sastavu Dalija Imanić Savić, Konstantin Tešea i Jovica Begojev, obrazlaže svoju odluku, između ostalog i time, da Kolčeriu dugi niz godina potvrđuje svoju izuzetnu klasičnu i neoklasičnu tehniku, svoj vanredan osećaj za partnerstvo kao i retku zrelost i promišljenost u pristupu ostvarivanja svojih uloga.

Nagrada Smiljana Mandukić za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre, ove godine dodeljena je Tamari Pjević za ostvarene upečatljive uloge u predstavama savremenog plesnog izraza: Magbet, Prostor za revoluciju i Godina bez leta. Žiri u sastavu Isidora Stanišić, Milica Jević-Drndarević i Nemanja Naumoski smatra da je Pjevićeva primer posvećenog mladog umetnika koji promišlja svet oko sebe i daje mu ono najbolje od sebe. U sve tri pomenute predstave ona je prikazala navedene kvalitete, ali žiri ističe njenu ulogu u predstavi Prostor za revoluciju kao sveukupnost prikaza njenog talenta.

- Uručenje nagrade Nataša Bošković održaće se 06.novembra 2019. na sceni Jovan Đorđević Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu nakon izvođenja predstave Vragolanka.

- Uručenje nagrade Smiljana Mandukić održaće se 14.novembra 2019. na sceni Bitef teatra nakon izvođenja predstave Prostor za revoluciju.

Godišnje nagrade UBUS-a se dodeljuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..