UPAD je novi pozorišni festival koji pokreće Studentski kulturni centar Novi Sad. UPAD se održava od 30.10.- 08.11.2019. godine u Novosadskom pozorištu Újvidéki Színház i Gimnaziji “Laza Kostić”. Ovaj festival je deo aktivnosti na međunarodnom EU projektu “BeSpectActive!” u kome SKCNS učestvuje kao partnerska organizacija. UPAD predstavlja specifičan koncept festivala čiju su selekciju programa napravili aktivni mladi gledaoci.

Naime, grupa mladih Selektora predložila je i selektovala sve predstave koje će biti izvedene na ovom festivalu. Pored selekcije predstava, kreirali su naziv festivala, a poverena im je i uloga moderatora razgovora sa autorima koji će se voditi nakon svake predstave. Selektori su grupa koja je formirana od strane SKCNS za potrebe naučno umetničkog projekta “BeSpectActive!” koji se bavi razvojem publike.

Sve predstave se igraju od 20h. Ulaznice za predstave mogu se kupiti po ceni od 500 dinara na blagajni Novosadskog pozorišta i putem Gigstix prodajne mreže. Cena komplet ulaznica za svih sedam predstava iznosi 2.500 dinara. Za studente i učenike srednjih škola smo pripremili popust, sa cenom ulaznice za pojedinačnu predstavu 300 dinara, a komplet ulaznica se može kupiti za 1.500 dinara. Napomena: paket ulaznica je dostupan isključivo putem Gigstix prodajne mreže. Principi na kojima je koncipiran festival: • Brisanje granica između profesionalnog i omladinskog teatra, između institucionalnog i vanistitucionalnog teatra; • Mlada publika kao selektor i kreator programa; • Društvena inkluzija i razvoj publike iz marginalizovanih grupa mladih sa smanjenim mogućnostima; • Razvoj kritičkog mišljenja i društvene debate; • Nema takmičenja ni nagrada. Nakon svake predstave publika će imati priliku da učestvuje u debati sa autorima, a razgovor će moderirati naši selektori.

REČ UMETNIČKOG DIREKTORA PROJEKTA

Studentski kulturni centar u Novom Sadu jedna je od najaktivnijih institucija kulture u Srbiji u oblasti međunarodne saradnje u okviru EU programa. Jedan od EU projekata u kome SKCNS učestvuje kao partner je četvorogodišnji BeSpectactive! odobren u okviru programa Kreativna Evropa - Kultura, veliki projekti međunarodne saradnje. Partneri su organizacije iz 15 dražava, poput značajnih evropskih pozorišnih festivala: u Dablinu, Geteborgu, Pragu, Nitri i Sibiu, univerziteti u Barseloni i Monpeljeu, te regionalne mreže ustanova kulture iz Portugala i Francuske. Najvažniji cilj ovog projekta je razvoj publike kroz specifičan koncept takozvanih “aktivnih gledalaca” ili “selektora”. Koncept aktivnih gledalaca zasnovan je pre svega na ideji učešća (participacije) publike u selekciji predstava za festivale. Cilj projekta je da ovu praksu, koju je razvilo nekoliko festivala koji učestvuju u njemu, razviju i primene svi partneri koji su uključeni. Radeći na realizaciji EU projekta BeSpectactive! tokom ove godine, formirali smo grupu “aktivnih gledalaca” i u Novom Sadu. Nju čine studenti raznih fakulteta i srednjoškolci, jer je to u skladu sa profilom i misijom Studentskog kulturnog centra kao javne ustanove, iako nam je namera da uključimo i aktivne gledaoce svih generacija. Grupa za sada ima 15 aktivnih članova i još uvek je u procesu formiranja. Na sastancima imaju priliku da razmene iskustva i mišljenja, da se upoznaju sa domaćim i evropskim trendovima u pozorištu, da diskutuju o potrebama i stavovima mladih. Kroz moderirane sastanke predložili su i odabrali predstave za ovaj novi festival, kreirali naziv i principe, a tokom festivala vodiće razgovore sa glumcima i autorima nakon svake predstave. Pozivamo vas da se svojim pitanjima i komentarima uključite u razgovore! Nadamo se da će ovaj inovativni pristup omladinskoj I kulturnoj politici doprineti većoj zainteresovanosti i uključenosti mladih u pozorišni život grada i da će doprineti razvoju sličnih praksi u drugim gradovima Srbije i drugačijem promišljanju pozorišnog života. Nadamo se i da će ovaj festival biti dobra prilika da uvećamo i razvijemo grupu “aktivnih gledalaca” i organizujemo još kvalitetniji naredne godine. Pridružite se! UPADnimo zajedno u pozorišni svet aktivnih gledalaca! 

Bojan Milosavljević, umetnički direktor projekta

“Be SpectActive!” je međunarodni projekat koji se realizuje u okviru EU programa Kreativna Evropa - Kultura, i koji okuplja 19 partnera iz 15 zemalja širom Evrope. Ustanova Studentski kulturni centar Novi Sad je jedan od partnera koji učestvuje u ovom projektu.

U fokusu projekta je razvoj aktivne publike i participacija, kao i međunarodna mobilnost umetnika. Svaki partner u svojoj zemlji osniva i razvija grupu „aktivnih gledaoca“, tzv. "selektora", sa kojima radi na projektu tokom naredne četiri godine. Pored formiranja grupe selektora, aktivnosti na projektu su koprodukcije pozorišnih predstava. Tokom četiri godine svi projektni partneri će producirati po jednu predstavu. Do početka novembra otvoren je konkurs SKCNS za prikupljanje predloga predstava. Poziv je otvoren za sve pozorišne kuće, trupe kako profesionalne tako i amaterske, omladinske i ostale organizacije koje imaju adekvatnu ideju. Produkcija predstave je planirana tokom 2020. i početkom 2021. godine, a premijera tokom proleća 2021. Nakon što se prikupe predlozi putem raspisanog konkursa, selektori će izvršiti užu selekciju, a konačnu odluku o izboru predstave koja će biti producirana doneće svi projektni partneri zajedno. Autori odabrane predstave putovaće na umetničke rezidencije kako bi radili na istraživanju i razvoju predstave.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja RS i Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture". Sve informacije vezane za pozorišni festival UPAD i raspisanom konkursu možete pronaći na našem sajtu www.skcns.org

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..