Bitef se ove godine tradicionalno održava u Beogradu u drugoj polovini septembra. Ovoga puta, po 53. put, festival će trajati od 17. do 26. septembra. Publika će imati priliku da vidi dvanaest ostvarenja iz devet zemalja: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Belgije, Švajcarske, Francuske, Nemačke, Brazila i Nigerije. Festival se održava pod sloganom „Počnimo ljubav iz početka“, po čuvenoj pesmi u izvođenju Beti Đorđević. Bitef je oduvek bio prepoznatljiv po izvođenju predstava u institucionalnim pozorištima, ali i izmeštanju produkcija u alternativne prostore koji nisu prvobitno ili primarno predviđeni za pozorišne događaje. Ovoga puta, idemo korak dalje! Cela druga polovina festivala biće smeštena u nekoliko hala Luke Beograd, koja će u periodu od 22. do 26. septembra biti centralno mesto na kome će se izvoditi predstave glavnog, ali i pratećih programa festivala.

U kontekstu umetničkog i tematskog fokusa 53. Bitefa koji se bavi analizom propadanja savremenog društva i pokušajem definisanja alternative stanju u kome se nalazimo, izmeštanje dela programa u prostor Luke Beograd predstavlja logičan čin.  U nastojanju da način rada prilagodimo konceptu festivala, stvaramo jedinstven prostor koji publiku navodi da promišlja umetnost u prostorima koji nisu tome namenjeni. Izlazeći iz pozorišta, pozivamo ljude da nam se pridruže u nastojanju da promišljamo alternative postojećem stanju u pozorištu, ali i društvu uopšte.

Tako će publika Bitefa, u Luci Beograd moći da pogleda čak pet predstava glavnog programa: Nemoralne priče – 1. deo: Kuća majka, kompanije Non nova (Nant, Francuska) čije autorstvo potpisuju Fia Menar i Žan-Lik Božol, O mesu i betonu koreografkinje Lusijane Lare u produkciji kompanije Anti Status Kvo (Brazilija, Brazil), Ali: Strah jede dušu Sebastijana Horvata u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana (Slovenija), cirkusku predstavu Retke Ptice grupe autora u produkciji kompanije Vuk za čoveka iz Lila (Francuska), kao i predstavu Pozvani čuvene kompanije Ultima Vez iz Brisela (Belgija), po koreografiji Sepe Bajensa.

U Luci Beograd, za sve posetioce festivala, biće organizovani štandovi na kojima će moći da se kupi hrana i piće. Poslednjeg dana festivala biće organizovano i svečano proglašenje dobitnika nagrada Bitefa, koje će se takođe održati na ovoj lokaciji.

U okviru priprema za 53. izdanje festivala, Bitef će organizovati i veliku akciju sakupljanja đubreta, u saradnji sa zainteresovanim pojedincima, organizacijama i institucijama. U okviru akcije, sakupljaće se otpad od kartona, plastike i papira, koji će potom biti iskorišćen za izvođenje predstave brazilske koreografkinje Lusijane Lare O mesu i betonu. Ovom aktivnošću, Bitef želi da usmeri pažnju javnosti na važnost našeg uticaja na sredinu i podigne svest o značaju ekologije i brige o otpadu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..