U oviru sedmog Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest, koji se održava u Vranju 7. i 8. decembra, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, biće premijerno izvedena predstava pantomime „Odluke“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala. “Sedam godina kako traje i nastavlja se naša misija u potrazi za neverbalnim i fizičkim izražavanjem. Ovaj put u ovoj misiji pored gluvih i nagluvih lica, u potrazi uključujemo i čujuća lica, želeći pri tom da taj jaz nedostatka komunikacije i udaljenosti preskočimo i približimo se jedni drugima u predstavi, koristeći poznate pantomimske etide različitih autora, kroz koje pokušavamo da napredujemo ka telesnoj ekspresivnosti i pri tom se upoznamo kroz pozorište.

‘Bebisiterka’, ‘U Parku’, ‘Kuvarica’, ‘Divlji Zapad’, ‘Šminkanje’, ‘Pecaroš’, će biti naši temelji i kroz njih  ćemo otkrivati ljudsku potrebu za ljubavlju, slobodom, verom i nadom, nadajući se da smo bar malo dotakli umetnost govora tela”, kaže reditelj predstave Trajče Gjorgiev.

U predstavi igraju Alesandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković. Festival ove godine u potpunosti ostvaruje svoj cilj tako što u predstavi zajedno glume čujuća i gluva lica čime se u potpunosti briše razlika između njih kroz pantomimu.

Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala 7. decembra od 20.10h u sali Doma vojske u Vranju.

Nakon uspešnih predstava „Prva suza“ (po motivima priče Borisava Bore Stankovića), „Hamlet“, „Ljubav“, „Omnibus plus“, „Igra“ i „Zamišljeni svet“, koje su nastale u produkciji Festivala prethodnih šest godina, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavljaju put u svet pantomime.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

Prošlogodišnje, šesto izdanje Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest (22-23. septembar) bilo je veoma uspešno – obe večeri sala Doma vojske u Vranju je bila dupke puna.

Vranje je tokom ova dva dana postalo sam vrh svetskog pantomimičarskog izraza. Šesti P(h)antomfest je završen nastupom američkog pantomimičara, Bila Bauersa, koji je pred vranjskom publikom izveo predstavu „Više od reči“ u kojoj nam daje portret malog američkog grada filtriran kroz svoja lična iskustva. Vranjanci su znali da prepoznaju univerzalnost jezika pokreta i maestralno Bilovo izvođenje pozdrave ovacijama. Dan ranije, istovremeno i na desetogodišnjicu smrti majstora i najuticajnijeg pantomimičara, Marsela Marsoa, Bil Bauers je održao predavanje u Američkom kutku pod nazivom „Pantomimičar na putu: putovanje sa Bilom Bauersom“.

Prvog dana festivala, 22. septembra, nastupio je još jedan izuzetan pantomimičar, Gerasim Dišlijev. Njegovo lično iskustvo - da je smeh univerzalan i prepoznatljiv bez obzira na jezik, boju kože, veru, naciju i kulturu i jedini način da se shvati svet oko nas – da se ne uzima za ozbiljno, pretočeno u virtuoznu predstavu „Van mesta“, dovelo je publiku do suza.

Festival su tradicionalno otvorili članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih iz Vranja, ovog puta u dirljivoj predstavi po motivima pripovetke Bore Stankovića „Prva suza“ i u režiji Trajčeta Gjorgievskog. Muzikom, igrom, tradicionalnom nošnjom i običajima podsetili su sugrađane na virtuoznost Borinog portretisanja likova, starog Vranja i onoga što duša ište, a ne sme.

Pantomima je i prošle godine u Vranju izašla i na ulicu. Meto Janakievski, pantomimičar iz Skoplja je u okviru programa „Pantomima izlazi na ulicu“ predstavio u centru grada improvizacijom „Pantomimičar šeta gradom“.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

                            

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..