Pedeset drugi Bitef će se održati u Beogradu od 13. do 22. septembra 2018. godine. U toku deset festivalskih dana, publika će imati priliku da vidi deset pozorišnih produkcija iz deset zemalja. Već treći put zaredom, selektori festivala ostaju verni svojoj nameri da mapiraju i najave neke od najvažnijih tematskih ili estetskih karakteristika selekcije u Prologu festivala. Tako je, prošle godine, publika u Prologu mogla da vidi šestočasovnu predstavu Kvizula, britanske pozorišne kompanije Forsd Enterteinment i tako se upozna sa glavnom estetskom linijom 51. Bitefa, predstavama dugog trajanja.

Ove godine, Prolog će najaviti glavnu tematsku liniju 52. Bitefa, porast uticaja totalitarnih ideologija širom sveta, i to, predstavom koja se na diretkan način obračunava sa nacizmom. Radi se o koprodukciji Slovenskog mladinskog gledališća i Centra za urbanu kulturu Šiška iz Slovenije Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum, u režiji  Dragana Živadinova, jedne od najvažnijih figura slovenačke umetničke scene osamdesetih godina 20. veka.

Predstava upozorava na aktuelne pojave desnog populizma i ekstremizma ukazivanjem na njihove preteče iz  prošlosti, konkretno na lik Odila Globočnika: Slovenca koji je bio jedan od ljudi od najvećeg Hitlerovog poverenja, a kojeg se danas u Sloveniji niko ne seća. Uverljivom rekonstrukcijom nacističkih mitinga, Živadinov vrši neku vrstu ideološkog egzorcizma, čisteći nas od duha Globočnika, kako on i njemu slični ne bi mogli da se ponove.
 
Ova produkcija je imala premijeru 20. aprila 2018. godine, pa će posetioci Bitefa biti među prvima koji će moći da je vide izvan matične scene.
 
U prodaju su puštene ulaznice za predstavu Rekvijem za L, proslavljenog belgijskog koreografa Alena Platela,  koja će svečano zatvoriti festival u Sava centru. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Sava Centra i na svim ovlašćenim prodajnim mestima EVENTIMA u Srbiji. Do 12. avgusta ulaznice mogu da se kupe po promotivnim cenama od 1.200 i 1.800 dinara. Nakon završetka pomenute promo akcije, ulaznice za predstavu Rekvijem za L. od 13. avgusta će se prodavati po redovnoj ceni od 1.700 i 2.500 dinara.
 
Rezervacija ulaznica za sve Bitefove predstave počinje od 13. avgusta i trajaće do 25. avgusta. Ulaznice se mogu rezervisati putem mejl adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i putem telefona: + 381 69 899 24 00.
 
Prodaja ulaznica za sve predstave na 52. Bitefu počinje 27. avgusta na Blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).
 
Redovne cene ulaznica za sve predstave ovogodišnjeg glavnog programa su 1.700 i 2.500 dinara. Bitef je i ove godine omogućio pogodnosti za vernu publiku, te se za komplet ulaznica dobija popust od 30%, dok je za rezervisane ulaznice i organizovane grupe planiran popust od 20%.
 
Bitef su tradicionalno podržali pokrovitelji Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Podršku su pružili i Ambasada SR Nemačke u Beogradu i Goethe-Institut Beograd, Ambasada Izraela u Beogradu, Ambasada Švajcarske u Beogradu i Francuski institut u Srbiji.
 
Kao poklon Beogradu, Bitefu i ljubiteljima pozorišta, I&F McCann Grupa i njen osnivač Srđan Šaper i ove godine odlučili su da podrže festival kao važan sponzor i partner Bitefa. Ova saradnja predstavlja samo početak dugoročne strateške saradnje i partnerstva Bitef festivala i I&FMcCann Grupe.
 
Zahvaljujemo se i sponzoru, kompaniji Srbija Gas koja nastavlja da nas podržava, kao i kompaniji Coca Cola Hellenic Srbija koja je sa nama više od decenije. Bitef su tradicionalni podržali i partneri Telekom Srbija i IT kompanija TeleGroup. Prijateljsku podršku i ove godine pruža Delhaize Srbija.

Foto: Nada Zgank

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..