Večeras  se u  20h u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu otvara program 5. Šekspir festivala sa predstavom Tit Andronik u režiji Igora Vuka Torbice i izvođenju ansambla Zagrebačkog kazališta mladih.Tit Andronik je prva od deset tragedija Šekspira, napisana 1593. odmah nakon njegove istorijske tetralogije (tri Henrija VI i Ričard III), i ujedno jedan od Šekspirovih najkontroverznije tretiranih komada. Jednako dobro prihvaćen od strane publike i kritike, Tit Andronik Igora Vuka Torbice, premijerno izvedena u martu ove godine, jedno je od ostvarenja koja su obeležila proteklu sezonu u regionu.

Po rečima osnivača i direktora festivala Nikite Milivojevića,  ove godine nas na Šekspir festivalu očekuju iznenađujuće forme, koje najpoznatija Šekspirova dela smeštaju u današnjicu, u moderno doba.

U predstavi Molim, nastavite (Hamlet), Dreams Come True produkcije iz Švajcarske, Francuske i Šapanije koja se igra u petak, 29. juna u Vili Stanković u Čortanovcima, suđenje Hamletu za ubistvo Poloniusa, vodiće pravi advokati i sudije. Konačnu presudu o njegovoj nevinosti doneće publika.

U mjuziklu Q-gents braće Q-Brothers, redovnih izvođača na njujorškom Brodveju, u subotu, 30. juna u Vili Stanković u Čortanovcima, glavni akteri prerušeni u žene i u savršenom ritmu nam pričaju priču o Dva viteza iz Verone.

U nedelju, 1. jula glavni program festivala se zatvara predstavom Mletački trgovac, u režiji Michael Guntera i u izvođenju Šekspir kompanije iz Berlina, koja sa kosim  muzičkim podlogama,  crno-belom optikom i rudimentarnim tretmanom ljubavne priče podseća na berlinsko pozorište dvadesetih godina.

Ovo je samo deo bogatog programa 5. Šekspir festivala koji će se, uz podršku AP Vojvodine, Opštine Inđija, Ministarstva kulture i informisanja,  UNIQA osiguranja i MTS-a održati od 28. juna do 3. jula u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu,  centralnoj festivalskoj lokaciji – velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima, Malom pozorištu “Duško Radović” i Akademiji umetnosti Novi Sad..

Ove godine  Šekspir Festival je bogatiji za jedan program više: Šekspir za Veliku decu, gde će se na sceni Malog pozorišta Duško Radović odigrati tri predstave:  Bura, Nikite MIlivojevića, Romeo i Julija iz Velike Britanije (The HandleBards, režija: Nel Crouch) i  San letnje noći iz Grčke (Thesis Theatre Company, režija Michalis Sionas).

U okviru pratećeg programa festivala, održaće se dve radionice na Akademiji umetnosti u Novom Sadu: The Q Brothers HIP HOP radionica/ AdREPtacije 1. jula i predstava studenata 2. godine glume i režije Akademije umetnosti Novi Sad (klasa prof. Nikite Milivojevića) SHAKESPEARE TRIBUTE BAND i SHAKESPEARE PARTY 3. jula. 
 
Ulaznice za ovo jedinstveno dramsko iskustvo gde će da domaća pozorišna publika moći da pogleda najaktuelnije predstave savremene svetske produkcije posvećene Šekspiru moguće je nabaviti po ceni od 500 do 900 dinara.

 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..