life-and-deathNakon kastinga u Berlinu, priprema u Madridu i Mančesteru, Svetlana Spajić, tradicionalna umetnica iz Beograda, zajedno sa svojom Pjevačkom družinom (Dragana Tomić, Minja Nikolić, Zorana Bantić), učestvuje u novom teatarskom projektu najpoznatijeg svetskog pozorišnog režisera Roberta Boba Vilsona,  “Život i smrt Marine Abramović “. 


Ova predstava će svoju premijeru doživeti na Mančesterskom festivalu 9. jula 2011, a pored šest predstava u ovom gradu, uskoro će ovo delo moći da vidi publika u Madridu, Bazelu, Amsterdamu i Antverpenu.

 

Osim što glume u predstavi, Pjevačka družina Svetlane Spajić će pevati najstarije srpske tradicionalne pesme  kao  i  Svetlanine autorske pesme nastale upravo po biografiji naše čuvene umetnice performansa. Glavni kompozitor i muzički kurator ovog dela je svetska muzička zvezda Entoni Hegarti (Antony and the Johnsons), a glavne zvezde predstave su sama Marina Abramović i američki glumac Vilem Defo.

 

Svetlana Spajić je fascinirana Bobom Vilsonom, „načinom na koji se kreće dok objašnjava šta radimo, njegovim perfekcionizmom, kako stvara.“ Poznati holivudski glumac Vilem Defo je po Svetlani „veliki profesionalac i dolazi pre svih svaki dan... I razgibaniji je od svih“. O svojoj ulozi i tradicionalnim pesmama, Svetlana kaže: „Ovo je neverovatno iskustvo za nas. Svi  žele da savladaju i zapevaju gangu, koju je inače Entoni Hegarti sugerisao da ubacimo. A u jednoj ključnoj sceni učila sam celu ekipu kako da pevaju i igraju - svi pevaju na srpskom”.

 

Ovaj projekat se u pojedinim svetskim medijima najavljuje kao “opera budućnosti”, a po rečima Žerara Mortijea, umetničkog direktora Kraljevskog pozorišta iz Madrida koje priprema ovo delo u ko-produkciji sa Mančesterskim festivalom, operi kao umetničkoj formi potrebno je da se razvija na nove načine, što osim novih kompozitora podrazumeva i velike vizuelne umetnike i glumce i pevače koji ne pripadaju nužno operskom žanru. Mančesterski festival ističe da je predstava  po mnogo čemu pionirsko delo u kojem su na uzbudljiv način spojeni svetovi teatra, umetnosti  i muzike.


MIF

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..