Premijera predstave NOVO DOBA u režiji Dina Mustafića, a po motivima knjige eseja Viktora Ivančića „Radnici i seljaci“ je 21. januara od 20h u Bitef teatru, dok reprize možete ispratiti 22, 24, 25. januara od 20h. Pred nama je zanimljivo scensko istraživanje mehanizma tranzicije koji je počeo u zločinu i donio profit odabranim. Takav moralni relativizam nije podnošljiv. Pojedinačno i kolektivno ostali smo zaglibljeni između revolucije koja se nije desila i evolucije koja neće doći.

To stvara negativne emocije bijesa i mržnje, društvo bez demokratije, koje kreira svijet poslušnih pragmatika, ljude bez saosjećanja i poštenja. To je zastrašujući poslovni i politički deal đželata i žrtve, potpisan i ovjeren od nove društvene elite.

Tako se pojam i shvatanje tranzicije u glavama nove „elite“ i njenom marketinškom djelovanju pretvorio u svojevrsnu „kantu za smeće“, u koju se trpa sve što u ovim novostvorenim uvjetima ne valja, što nije u skladu s političkim normama ili Božjim pretpostavkama. Čim neko misli drugačije, ako nije spreman da se prilagodi, šutira se u kante za smeće - i stvar bezbrižno „hoda dalje“. Kritičko mišljenje je remetilački faktor novokompiranih država u kojem dominira egzistencijalni strah kao nezaobilazna posljedica zaoštrenih društvenih pritisaka, ekonomske i socijalne nesigurnosti. Taj strah koji se stalno primjenjuje kao dnevno-politička praksa kroz metode nepravne države, sa logikom sve se može kupiti  prodati, a čovjek je najjeftinija roba,  činjenica je na koju smo svi pristali i prihvatili je kao istorijski ili zli usud.

Ovo je samo jedna priča o čovjeku sa moralnim integritetom koji nije preživio tranziciju.

Novo doba je groblje etičkog idealizma.

Dino Mustafić, reditelj

Režija: Dino Mustafić

Koncept i režija: Dino Mustafić

Dramaturgija: Vuk Bošković

Scenograf: Petya Vasileva Stoykova i Svetoslav Krastev Kokalov

Kostimograf: Lejla Hodžić

Kompozitor: Vladimir Pejković

Asistent reditelja: Luka Jovanov

Izrada scenografije: Željko Ružić

Vizuelni identitet i dizajn: Marko Berkeš

Fotografija: Nenad Šugić i Marko Berkeš

Igraju: Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo

 

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..