U prepunoj sali Narodnog pozorišta u Beogradu, sinoć, 25. septembra, svečano je otvoren 50. jubilarni Bitef pod ovogodišnjim sloganom Na leđima mahnitog bika. Na otvaranju jubilranog Bitefa, veliki broj zvanica iz javnog, kulturnog i političkog života, diplomata, svetskih umetnika i kritičara prisetilo se početaka festivala, kao i Jovana Ćirilova i Mire Trailović. Pomenuto je da, iako Bief sada slavi svojih pedeset godina, zapravo, tek sad počinje da živi kao i da ima energiju i bunt mladića/devojke u pubertetu, ali opet i odlično vaspitanje.

Potom su pomenuta imena umetnika, kritičara i teoretičara koji su doprineli razvitku Bitefa i koji su ispratili festival još od njegovog nastajanja. Publici su se svečano poklonili: Vladimir Stamenković, Ala Demidova, Eimuntas Nekrošijus, Majkl Koveni, Natalija Vagapova, kao i Ljubiša Ristić, Dušan Jovanović, Andraš Urban, Biljana Srbljanović i još mnogi.

Čast otvaranja ovog rođendanskog Bitefa, dodeljena je jednom od najslavnijih potorišnih stvaralaca XX veka, Robertu Bobu Vilsonu, kojeg je publika sa oduševljenjem pozdravila višeminutnim aplauzom. Robert Vilson je govorio o svojim umetničkim počecima, a zatim pomenuo kako je posle gostovanja iz Amerike u Francuskoj, bio pozvan od strane Mire Trailović i Jovana Ćirilova u Beograd na gostovanje na Bitef. Podsetio nas je da se uvek za sve pitamo šta je to?, a na kraju se zahvalio Bitefu i istakao značaj festivala, kao i to da moramo da čuvamo festivale i umetnost, jer bez kulture nema memorije, odnosno sećanja.

Publika je ispratila Vilsona ponovo velikim aplauzom, a rođendanski Bitef otvoren je predstavom Plesnog pozorišta Tao iz Pekinga, pod nazivom 6&7. Beogradska publika, kao i mnogi internacionalni gosti na otvaranju Bitefa imali su priliku da pogledaju predstavu savremenog kineskog plesa, zasnovanog na tradiciji Jin i Jang, koji je izveden u dva dela sa pauzom.

Večeras se na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u 19:30 u okviru pratećeg programa 50. Bitefa svečano otvara 28. kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara (IATC-AICT)  pod pokroviteljstvom Grada Beograda. Dok Bitef proslavlja svojih 50 godina, Kongres će takođe proslaviti svoj jubilej, 60 godina od osnivanja. Kongres će svečano otvoriti francuski kritičar Žorž Bani i Margaret Sorenson, predsendnica međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, a nakon toga biće prikazana predstava čuvenog Burgteatra, Urnebesna tama, reditelja Dušana Davida Paržižeka.

Kongres će okupiti u Beogradu od 25 do 30. septembara preko stotinu pozorišnih kritičara iz čak 40 zemalja sveta. Kao sastavni deo Kongresa, biće održana Međunarodna konferencija, Novo i globalno pozorište, Između komodifikacije i umetničke nužnosti  u organizaciji  27. i 28. septembra, okupiće brojne kritičare, sa ciljem da se pokrene  šire razmišljanje o savremenom pozorištu kroz čitav spektar pojedinačnih potreba, nacionalnih kultura i globalne privrede.

Prestižna Thalia Nagrada, koja se dodeljuje za pisani doprinos umetnosti nekome ko je u svojim napisima, po mišljenju Udružanja, izazvao promenu u kritičarskom promišljanju, ove godine biće dodeljena Femiju Osofisanu, iz Nigerije, jednom od vodećih dramskih pisca, esejista, glumca, kritičara,  reditelja i teoretičara, čiji su napisi i razmišljanja predstavljali veliko nadahnuće, kako za pozorišne umetnike tako i za pozorišne kritičare. Nagrada će biti dodeljena u rezidenciji Nemačke ambasade 27.09 nakon čega će biti upriličena i grupna poseta Muzeju Afričkih umetnosti.
 
Nakon svečane ceremonije otvaranja održan je svečani koktel u Klubu književnika, kultnom mestu susreta pozorišnih stvaralaca i umetnika već decenijama. U prijatnom ambijentu, uz vina Temet, kafu Bean&Leaf, svetski poznati umetnici, novinari, sponzori i prijatelji festivala slavili su 50. rođendan Bitefa. Događaj je krunisan svečanim sečenjem torte koju je za ovu priliku pripremila Mandarina Cake Shop, a koju je svečano poslužio generalni direktor Bitefa Miloš Latinović.
 
Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Sponzor svečanog otvaranja je kompanija TeleGroup, a prijatelj otvaranja festivala internacionalni medijski sponzor TV5Monde.
 
Festivalu su tradicionalno pružili podršku Goethe-Institut Beograd i Francuski Institut u Srbiji, kojima se pridružuju i Austrijski kulturni forum, Ambasada Poljske, Nemačke, Austrije i Libana, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i opština Stari Grad. Sponzori ovogodišnjeg festivala su Coca Cola Hellenic Srbija, kompanija TeleGroup i JP SrbijaGas. Prijatelji festivala su i Betty proizvodi, MADLENIJANUM, TV5Monde, DM, TESLA, FORMA IDEALE, ORION TELEKOM, BEČEJ PREVOZ, Xled, VREĆAiPO, ARS, ALMA QUATRO, TOS i TOB.

<<  Septembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
   

Putopisi, Intervjui..