U predstavi Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti istaknuta pozorišna stvarateljka Sanja Mitrović i renomirani glumac Vladimir Aleksić bave se skorašnjim istorijom Socijalističke Federativne Repulbike Jugoslavije, zemlje koja danas postoji samo u mašti i sećanju. Ipak, fundamentalna ideja SFRJ, multietničke, multireligiozne, socijalističke države, je i dalje relevantna za današnje evropske sukobe.

To ubeđenje spaja ovo dvoje izvođača, i prijatelja iz detinjstva, koji su oboje emigrirali 2001. godine. Dok Sanja i dalje živi i radi u Zapadnoj Evropi, Vladimir se vratio u Srbiju gde nastavlja da gradi svoj život.

Njihova istraga odvija se kroz dijalog između filma i pozorišta. Izvođači primenjuju niz strategija—od zvučnog komentara i simultane sinhronizacije do fizičkih rekonstrukcija i fikitivnih postavki—ne bi li isprepleli tokove svojih života sa istorijom jugoslovenskih teritorija, i otvorili mnoštvo naizgled nepovezanih tema: socijalističku prošlost, anitfašističku borbu, državu blagostanja, osećaj zajedništva, nacionalističke ratove, post-socijalističku transformaciju, neoliberalni revizionizam, deindustrijalizaciju, i pustošenje njihovog rodnog grada koji je nekada bio ekonomski gigant.

Ostavljajući za sobom nasleđe slika koje su oblikovale stavove i precepcije čitavih naroda, film je uspeo da izrazi XX vek uspešnije od bilo kog drugog medija. Tokom istorije jugoslovenska kinematografija, nekada važna i popularna umetnička forma, iznosila je na videlo kontradikcije socijalističkog društva, od spektakularnih partizanskih epova do priča sa margina. Kao što Jugoslavija nije bila monolitna totalitarna država, tako su i njeni filmovi odražavali mnoštvo glasova i političkih i kulturnih pozicija koje su postojale u društvu.

Jugoslovenska kinematografija, i njeni studiji i produkcijske kompanije, prestali su da postoje sa usponom nacionalizma, korupcije i, konsekeventno, uništavanjem socijalističkog nasleđa. Čak je i Avala Film, jedan od prvih i najvažnijih filmskih studija, nekada čuven po svojim nagrađivanim naslovima i međunarodnim koprodukcijama, nedavno prodat, uz prava na čitav katalog, nekom misterioznom taksisti, pod sumnjivm okolnostima i samo za deo prave vrednosti. Sudbina nekada veličanstvene fabrike pokretnih slika, vizija i snova tako se pokazala sličnom sudbinama drugih, manje glamuroznih preduzeća koja su takođe nestala u vihoru tranzicije.   

Šta je izgubljeno u periodu tranzicije i kako se ovo dvoje izvođača nose sa osećajem gubitka? Kako su socijalističke porodice propale zajedno sa socijalističkim preduzećima i na koji način je to uticalo na Sanju i Vladimira? U predstavi Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti razmatra se odrastanje samih izvođača i njihova sadašnja situacija, vrednost njihovih života i rada, i teret izbora koje su pravili, kako ličnih tako i profesionalnih. U današnjem društvu možemo li se i dalje držati vrednosti nasleđenih od zemlje koja je nestala? Da li se mi, kao zajednica, udružujemo samo da bismo žalili i protestovali? Ili je moguće da se ostane veran idealima u koje smo jednom verovali i da se radi na njihovoj realizaciji? Predstava Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti suočava otelotvorena lična sećanja izvođača i prizore iz nacionalne kinematografije kako bi istražila šta ostaje od solidarnosti i društvene pravde u vremenu materijalističkog individualizma.

PREMIJERA:

27. maj 2016. BITEF Teatar

28, 30–31. maj 2016. - BITEF Teatar, Beograd (SR)
22–23. avgust 2016. - Theaterspektakel, Zürich (CH)
7–8. oktobar 2016. - Beursschouwburg, Brussels (BE)
12. oktobar 2016. - Cultuurcentrum, Hasselt (BE)
13. oktobar 2016. - NONA Kunstencentrum, Mechelen (BE)
3–17. februar 2017.  - Reims Scènes d’Europe Festival, Comédie de Reims (FR)

KREDITI:

Koncept i izvođenje: Sanja Mitrović i Vladimir Aleksić
Režija: Sanja Mitrović u saradnji sa Vladimirom Aleksićem
Dramaturgija: Olga Dimitrijević, Jorge Palinhos
Dizajn scene i kostima: Frédérick Denis
Dizajn svetla: Giacomo Gorini
Kompozitor / dizajner zvuka: Vladimir Pejković
Tehničar svetla: Dragan Đurković
Tehničar zvuka: Miroljub Vladić
Video montažer: Nikola Vrzić
Konsultanti: Cis Bierinickx, Aleksandar Janković
Producenti:  Jelena Knežević, Tamara Pović
Produkcija i menadžment turneje: Liesbeth Stas

Produkcija: Sanja Mitrović/Stand Up Tall Productions (Amsterdam) i BITEF Teatar (Beograd)
U koprodukciji sa: Beursschouwburg (Brussels)
Partneri: Pianofabriek (Brussels), Centar Film (Beograd), Jugoslovenska Kinoteka (Beograd), Filmski Centar Srbije (Beograd)
Uz podršku: Flemish Community, Flemish Community Commission, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Beograda

Fotografija:Promotivni snimak iz filma Mlad i zdrav kao ruža (Jovan Jovanović, 1971)



<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..