Inspirisan romanom “Alisa u zemlji čuda“, koji je 2015. godine proslavio svoj 150. rodjendan, DAH Teatar je kreirao predstavu za decu ali i za odrasle, a odakle Zmaj u ovoj priči objašnjava rediteljka Maja Mitić: “U našu predstavu, kroz igru i takmičenje, vrisku i graju, tišinu, pevanje i smeh, ali i po koju suzu što načini "jezero suza", utakali smo poeziju Jove Jovanovića Zmaja i čuveni roman Luisa Kerola "Alisa u zemlji čuda". Vraćajući se korenima ozbiljnog i kvalitetnog književnog dela deca će, kroz igru, naučiti o procesu stvaranja dramaturgije i mizanscena bilo koje, pa i ove predstave.

Igra u igri, predstava u predstavi inicira kreativnost i radovanje životu i umetnosti. “

“Alisa u zemlji Zmaja” će svoju premijeru imati u subotu 23. aprila u 18h u DAH Teatru, a reprizno igranje planirano je za nedelju 24. april u 12h.

Ova premijera je istovremeno i donatorska predstava kojom želimo da omogućimo besplatne ulaznice za decu bez roditeljskog staranja za predstavu "Alisa u zemlji Zmaja" na Festivalu DAH Teatra povodom 25 godina postojanja i rada.

U našu predstavu, kroz igru i takmičenje, vrisku i graju, tišinu, pevanje i smeh, ali i po koju suzu što načini "jezero suza", utakali smo poeziju Jove Jovanovića Zmaja i čuveni roman Luisa Kerola "Alisa u zemlji čuda". Spajajući ova dva velika pisca igrali smo se i sećanjima iz našeg detinjstva, "jurile su nas strofice",  zbunjivalo nas je šta je to "veliko", a šta "malo", mučilo nas je večno pitanje "a ko sam, zapravo, ja?".

Publika će prisustvovati i kreativnom činu stvaranja predstave u samoj predstavi koju junaci stvaraju. Vraćajući se korenima ozbiljnog i kvalitetnog književnog dela deca će, kroz igru, naučiti o procesu stvaranja dramaturgije i mizanscena bilo koje, pa i ove predstave. Igra u igri, predstava u predstavi inicira kreativnost i radovanje životu i umetnosti.
                                                                                                                                                                       
Režija i dramaturgija/Direction & Dramaturgy: Maja Mitić

Tekstovi/Texts: Jovan Jovanović Zmaj, Luis Kerol (Lewis Carrol), Ivana Milenović Popović, Maja Mitić, Anđela Popović
Glumci/Actors: Ivana Milenović Popović, Maja Mitić, Ivan Nikolić, Anđela Popović

Video, rekvizita od papir mašea i dizajn štampanog materijala /Video, papier-mâché props & Graphic Design: Maja Vučić

Scenografija/Scenography: DAH Teatar
Kostim/Costume Design: DAH Teatar

Izrada kostima/Costume Manufacture: Slavica Hinić, Nevenka Delić
Dizajn svetla/Light Design: Mladen Lukešević
Fotografija/Photography: Una Škandro
Organizacija i PR/Organization & PR: Nataša Novaković
Prevod/Translation: Donka Torov

Zahvaljujemo/Special thanks to: Dijana Milosević, Nemanja Ajdačić, Nemanja Lazić

DAH Teatar je nezavisna profesionalna pozorišna laboratorija osnovana u Beogradu 1991. godine iz potrebe za temeljnim istraživačkim radom u oblasti savremenog teatra kroz koje podstiče kritičko mišljenje o svetu u kome živimo.


<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..