Predstava je nastala u tromesečnom procesu kolektivnog rada gde su svi članovi umetničkog tima, kroz unapred pripremljene improvizacije, kreirali materijal koji danas sačinjava predstavu "Istrajnost". Ovaj način rada predstavlja rezultat kontinuiranog istraživanja (kroz produkcije i radionice) umetničkog tima teatra Le Studio. Od originalnog komada Šarla Vildraka (kojim smo bili inspirisani), sačuvan je samo osnov: početna situacija i likovi.

 

Čin kreacije odvija se direktno na sceni, počevši od improvizacija. To nam je dozvoljavalo da biramo one najkomleksnije momente u odnosu između likova, možda one autentičnije, u svakom slučaju savremenije od onih koji se nalaze u prvobitnom tekstu. To je istovemeno dozvoljavalo da scene učinimo vizuelno bogatijim.

 

Usred ekonomske krize, dva brata koja su sticajem okolnosti bila razdvojena, odlučuju da zajedno emigriraju u Ameriku. Jan i Siniša nalaze se u Trstu sa namerom da se ukrcaju na brod "Tenacity", koji treba da ih odvede na drugi kraj okeana. Međutim, tek što su stigli u luku, shvataju da zbog kvara na motoru ne mogu da idu dalje. Pred polazak, oni će provesti tri nedelje u kafani "Vera" - nekoj vrsti poslednje jugoslovenske ambasade na itaijanskom tlu, u društvu zavodljive Selme i Đura, koji je od pre par godina nesrećni pijanica.


Kooprodukcija: Kroz prozor # Fabrika (teatar Le Studio) i Puls teatar, 2015.

 

Predstava je nastala u okviru projekta “Istrajati?”
Partneri: Altteatar iz Sarajeva, SCEN, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo
Projekat u Srbiji podržali: Artangle fondacija, Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekreterijat za kulturu, grad Zrenjanin, Narodno pozorište Toša Jovanović iz Zrenjanina i Francuski institut.

KOLEKTIVNA PRODUKCIJA : ISTRAJNOST


Inspirisana dramom "Parobrod Istrajnost" Šarla Vildraka


Režija i dizajn svetla: Jean-Baptiste Demarigny
Glume: Mirko Jokić, Ana Jovanović, Milan Tomić, Olga Simić i Marko Petrović
Scenografija, video i produkcija: Sanja Maljković
Grafički dizajn : Sanja Karić
Tehnička podrška: Chris McDonald, Zoran Petrović i Zlatan Stoiljković
Pomoć oko kostima: Dunja Sabljić, Sonja Kotorčević i Ivana Jovanović
Izbor muzike, dramaturgija, tekst, dizajn kostima: ceo tim
Koproducent: Ivana Nedeljković

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..