Realistična komična predstava NAIVAN, SUPER, autora i glumca Stefana Mladenovića biće izvedena petak 28. avgusta 2015. od 20:30h u Manakovoj kući, a u okviru Manakovog kulturnog leta. Subotu 29.avgust rezervisana muzički etnodokumentarni film „Ciganska duša“, reditelja Klausa Hundbišlera. Autor prati čuvenog austrijskog gitaristu Hari Stojku, koji po Radžistanu (Indija) traga za korenima ciganske muzike. Film se završava velikim neobičnim koncertom u bečkoj Štadt Hale.

 

Projekcijom filma Ciganska duša završava se Manakovo kulturno leto 2015, a program Savamalskih kulturnih svečanosti nastavlja se u Kući kralja Petra I („Savamala u gostima“) i traje do 11. septembra.

 

Organizator manifestacije je Tangram Centar u saradnji sa Etnografskim muzejem u Beogradu i Muzejem Kuća kralja Petra I, a uz podršku Sekretarijata za kulturu Beograda.

 

Predstava  ‘’Naivan. Super.’’ kao realistična komedija sa primesama groteske prikazuje realne probleme jednog dvadesetpetogodišnjaka iz Osla, kako on proživljava svoje probleme koji ga muče i kako on vidi ljude oko sebe - ’’iskrivljeno’’. Ova predstava govori o odrastanju.
„Moj deda je bio car. Pitam se da li u mojoj generaciji uopšte ima careva?“


To je samo jedno od pitanja koja sebi postavlja glavni junak romana ’’Naivan. Super.’’ norveškog pisca Erlenda Lua. Taj dvadesetpetogodišnji mladić iz Osla, u jednom trenutku svog odrastanja shvata da je izgubio osećaj da postoji smisao i da će na kraju sve biti ok. Na vrlo osoben i iznad svega duhovit (Luov) način, mladić počinje da traga za smislom, entuzijazmom, za nečim što bi ga pokrenulo. Preispitujući postojanje vremena, on zapravo upoznaje i istražuje ogroman i specifičan prostor – svoju ličnost. Vrlo iskrena i  emotivno obojena, ali bez patetičnog tona i fraza, ova ispovest glavnog junaka je,na simboličkom planu i kritika savremenog društva.


Mladić je prepun znanja, ali ne zna kako i za šta da upotrebi to znanje. Pita se da li da se prijavi na neki kviz i osvoji put u Grčku. „Za dvoje? Ali ja nemam devojku. A i šta ću ja u Grčkoj?“. Opisana jednostavnim jezikom, dočarana vrlo jednostavnim pitanjima, ova dilema nije samo još jedno duhovito promišljanje glavnog junaka; ona je suštinsko pitanje današnjeg mladog čoveka.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..