25. novembar u 20h, Bitef teatar - Autorski projekat Sanje Krsmanović Tasić Režija, kocept i izvođenje: Sanja Krsmanović Tasić -  “O s(a)vesti” je predstava o  Dadi Vujasinović,  novinarki lista “Duga” koja je prvih godina ratova devedestih izveštavala sa ratišta, a zatim otvoreno , jasno i istinito pisala o događajima na političkoj i društvenoj sceni naše zemlje. Život je je izgubila pod nerazjašnjenim okolnostima 8.aprila 1994. Imala je trideset godina.

 

 “Esej u pokretu je narativni scenski izraz, gde se kroz umetničke akcije  pripovedaju istiniti događaji i pojave  uz kritičko promišljanje njihovog nastanka I posledica.Esej se uvek prikazuje kroz prizmu  lične istorije stavljene u kontekst društvenih događaja koje su na nju direktno uticali. Pokret, igra, kretanje su moja primarna forma izražavanja, stoga i esej mora biti ispisan  pokretom.

 

Dada Vujasinović je bila moja  drugarica iz detinjstva.Pripadale smo istoj, kako nas je ona nazivala, “žrtvovanoj generaciji”,kojoj su ratovi devedesetih ostavili duboke ožiljke, nevidljive ili opipljive.

 

Neraščišćeni tragovi tog vremena guše ovo sadašnje. Nerazjašnjena smrt jedne hrabre mlade žene doprinosi opštoj paralizi I beznađu zemlje koja tek treba da dokaže da li ima snage da se izbori sa duhovima prošlosti. Da li ima dovoljno svesti I savesti da se razvije u državu pravde I sigurnosti u kojoj će naša deca želeti da ostanu. ” - Sanja Krsmanović Tasić.

 

Korpodukcija BITEF Teatar I UDUS

Korpodukcija BITEF Teatra  I UDUS-a

Video rad/scenografija/dizajn programa: Anastasia Tasić

Muzika: Aleksandra Đokić

Kostim: Boris Čakširan

 

Istraživanje/saradnja na dramaturgiji: Aleksandra Vujasinović,Jelena Veljković,Maja Domonji

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..