Ustanova kulture Parobrod u saradnji sa Domom omladine, Vas poziva na čitanje neizvedenih dramskih tekstova u okviru ciklusa “Biseri iz upravničkih fioka”. Čitanje će se ovoga puta odvijati u prostorima DOB-a. Ovaj program u protekle dve godine prepoznat je kao jedna od retkih inicijativa čiji je primarni cilj podržavanja stvaralaštva mladih.


Koprodukcijom sa Domom omladine Beograda, UK Parobrod teži da dopre do još šireg auditorijuma. Dom omladine Beograda prepoznao je važnost ovog jedinstvenog programa, koji se sasvim prirodno uklapa u njegovu programsku politiku, tek je zato spremno odgovorio na poziv za saradnju i koprodukciju.

 

Drama, Koste Peševskog, u režiji Ane Grigorović biće izvedena, u četvrtak, 10. aprila od 18h, u sali Amerikana, Dom omladine Beograda. Igraju: Milena Živanović, Dušan Matejić, Uroš Jakovljević, Mladen Sovilj, Milica Trifunović, Mladen Andrejević i Ljubomir Bandović. Posle čitanja planirana je i projekcija filma The Breakfast Club.

 

Drama "Kaznena subota" koju je Kosta Peševski, autor već poznat publici "Bisera", napisao po motivima kultnog tinejdžerskog filma iz osamdesetih "The Breakfast Club" uvodi nas u svet pubertetskog beznađa, potrage adolescenata za identitetom iz koje proizilazi niz komičnih, dirljivih i tužnih situacija. Peševski slika psihološku atmosferu u kojoj svi tinejdžeri igraju neke uloge, prezentuju drugima stilizovane persone iza kojih se kriju jer se plaše podsmeha, odbacivanja, ocene da nisu dovoljno "cool". I tako se dolazi do uvek dragocenog uvida da se iza delinkvencije, arogancije, preterane ambicije uvek krije neka tuga, odbačenost, osećaj da si neshvaćen i nevoljen. S druge strane, u nekoliko veštih dramskih poteza, Kosta baca svetlo i na svet odraslih, uskogrud i represivan, koji prisilno pokušava da zauzda ove tinejdžere noseći se večnom premisom kako su nove generacije sve gore i gore. Istina je međutim da ti odrasli, nezadovoljni svojim životima, nespremni da se iskreno bave pedagogijom, represiji pristupaju kao liniji manjeg otpora. Ovaj  tekst je dobar jer  ove teme, toliko puta obrađivane u tolikim delima, pisac uspeva da dočara bez patetike i sa njemu svojstvenim humorom, u isto vreme autentično slikajući "čemer" puberteta kroz koji smo svi prošli ali i pokazujući, upravo kroz humor, ono čega ni ovi likovi ni mi, kad smo bili u njihovoj  poziciji, nismo bili svesni- da će sve to ipak proći i da nije ni upola tako dramtično kao što se čini...Upravo zato je "Kaznena subota", iako slika niz likova čiji problemi ipak nisu beznačajni, puna neke autentične i dragocene nade. Zbog svega toga bilo bi dragoceno da ovakvo delo gledaju oni kojima se ono i bavi- adolescenti. "Kaznena subota"... izvanredan repertoarski potez i pravi "biser" na bilo kojoj adolescentskoj ili dečijoj sceni.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..