Utorak, 30. april 2013. u 18:00 DOB//Amerikana & Koncert: Blues Trio u 21:00 DOB//Klub...Povodom Međunarodnog dana džeza, 30. aprila u Domu omladine će biti organizovan javni čas na kome će se predstaviti današnji učenici škole, u okviru nekoliko malih sastava. BEOGRADSKI DŽEZ MATINE ZA DŽ. ULAZ JE SLOBODAN! Veliki povratnički koncert Blues Trija, jednog od naših najznačajnijih bluz sastava svih vremena i rođendan izdavačke kuće Vertical Jazz. Cena ulaznice: 500 din.


Muzička škola „Stanković“ osnovana je 1911. godine, pod pokroviteljstvom NJ. V. Kralja Petra I Karađorđevića. Jedna je od najstarijih obrazovno-vaspitnih institucija u Beogradu. Pri osnivanju je radila u okviru Pevačkog društva „Stanković“, osnovanog 1881. godine. Ime je dobila po srpskom kompozitoru, horovođi i pijanisti Korneliju Stankoviću, koji je imao pionirsku ulogu u zapisivanju i harmonizovanju građanskih pesama i narodnih napeva. Kroz ovu školu prošli su mnogi priznati muzički umetnici, a u školi su predavali vrsni pedagozi i muzički eksperti među kojima i Meri Žeželj, Dr. Vojislav Vučković, Emil Hajek, Stana Đurić-Klajn, Stanojlo Rajičić, Zlatan Vauda, Darinka Matić-Marović, Zorislava Vasiljević... Prvi direktor bio je Stanislav Binički.

 

U školi je 1993. godine osnovan prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, postajući primer mnogim sličnim institucijama u Srbiji i regionu. Profesorski kadar čine poznati domaći džez muzičari – Jelena Jovović, Goran Grbić, Nenad Petrović, Boris Lemaić, Miloš Krstić, Predrag Revišin i Dušan Ivanišević. Mnogi učenici nastavili su svoje školovanje na prestižnim džez akademijama u Evropi i Sjedinjenim državama. Obnavljanjem Beogradskog Jazz Festivala 2005. godine, Dom omladine Beograda je ostvario redovnu saradnju sa školom, organizujući brojne radionice i susrete učenika sa učesnicima manifestacije, kao i javne nastupe najtalentovanijih učenika na festivalu.


30 godina benda BLUES TRIO, promocija novog albuma i proslava jubileja ovog kultnog benda, kao i proslava jubileja 20 godina Vertical Jazz  production izdavačke kuće, kao i solističkog CD izdanja Pere Joea. Blues Trio čine: Petar Miladinović - PERA JOE,  usna harmonika i vokal i Dragan Ružić Macan- HOMESICK MAC gitare i vokal.

Osamdesetih godina njihova aktivnost ide uzlaznom linijom i postaju jedan od najpopularnijih domaćih akustičkih bendova, gosti gotovo svih domaćih festivala (SFRJ) i u inostranstvu, međutim raspad  Jugoslavije i ratne godine donele su promene, Dragan Ruzić odlazi u inostranstvo (Švedska), gde zasniva porodicu i kreće solo karijeru pod imenom HOMESICK MAC, a PERA JOE pravi sopstveni bend i nastupa kao studijski i Session muzičar. Blues Trio nastupa povremeno, odnosno kada se kockice sklope da su obojica slobodni, pa tako nastupaju po Srbiji i inostranstvu pod imenom Bles Trio. Ova jubilarna godina biće radna, naime posle beogradskog koncerta 30 aprila sledi mini turneja: Aranđelovac, Kragujevac, Novi Sad, Senta i Subotica. A kasnije, tokom godine učešće na brojnim festivalima po svetu.

 

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..