Nakon uspešnih nastupa sa koncertima Giulio Cesare in Egitto i Laudate Dominum, Dani Barokne Muzike su nastavili sa bogatim programom u Crkvi Sv. Elizabete na Telepu u, Novom Sadu (Ćirila i Metodija 11). Prvi koncert odrzan je u nedelju, 13. oktobra, u pod nazivom - Jesen kroz renesansnu muziku ansambla Dom Muza. U subotu, 19. oktobra, u 20.00 časova, ansambl Musica Antiqua Neoplantensis izvešće program Io Canterei d’Amor, fokusirajući se na italijanske madrigale i instrumentalna dela kasne renesanse i ranog baroka. Posebna gošća iz Italije, Rosita Ippolito, virtuoza na violi da gamba, pridružiće se ovom izvanrednom ansamblu, što čini ovaj koncert jedinstvenim muzičkim doživljajem.

Ovaj koncert nas vodi kroz izražajni i složeni svet italijanskih madrigala i instrumentalnih remek-dela kasne renesanse i ranog baroka. Program, bogat diminucijama i virtuoznim ornamentima, oslikava strast i emotivnu dubinu karakterističnu za ovaj period. Otvaramo koncert sa Ricercatom broj sedam Giovannija Bassana, a potom istražujemo madrigal Cipriana de Rorea Io Cantarei d’Amor, dodatno obogaćen diminucijama Bassana i Dalla Case. Instrumentalni dragulji, poput Sonate III Giovannija Battiste Fontane i Sonate druge Daria Castella, ističu jedinstvene zvučne boje rane muzike kroz instrumente kao što su blok flauta, viola da gamba i teorba.

Uključuju madrigal Liquide Perle Amor Luke Marenzija, sa diminucijama Terzija i Bassana, kao i čuvenu Amarilli mia Bella Giulija Caccinija, gde upoređujemo diminucije Jakoba van Eycka sa verzijom madrigala Iulia Romana. Program se završava sa Vestiva i Colli Palestrine, oplemenjen interpretacijama Terzija, de Selme i Bassana.

​Ulaznice za koncert možete kupiti online putem sledećeg linka: gigstix.com. Karte možete nabaviti i 30 minuta pre početka koncerta na lokaciji.

Takođe, prijave za Novosadsku Baroknu Akademiju, koja se održava od 31. oktobra do 1. novembra, su još uvek otvorene. Ova akademija pruža priliku mladim muzičarima da se usavrše u izvođenju muzike na istorijskim instrumentima. Više informacija i prijave dostupne su na našem sajtu: Novosadska Barokna Akademija.

foto Promo

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..