U sredu 26. juna u 19. časova u Atrijumu Narodnog muzeja održaće se koncert pod nazivom Razglednice iz Portugala kada će 12. ArtLink festival ponovo ugostiti izuzetne umetnike - Duo Izabel Važ, violončelistkinju i Vaška Dantaša pijanistu. U prvom delu programa čućemo porugalske kompozitore Joly Braga Santos, Daniel Bernardes, Álvaro Cabral, Alain Oulman, a u drugom delu koncerta delo César Franck, francuskog kompozitora. „S jedne strane odajemo počast Žoli Bragi Santosu (1924-1988) koji bi ove godine napunio 100 godina i velikom portugalskom književniku Luiš Važ de Kamoišu (Luis Vaz de Camões, 1524–1580) kome se ove godine obeležava 500 godina od rođenja.

Kompozitor i dirigent Žoli Braga je komponovao dva dela koja su zasnovana na sonetima Luiš Važ de Kamoiša.

Komad Kamonske skice (Esboços Camonianos) kompozitora Danijela Bernardesa (1986) je nastao po našoj narudžbini kako bismo proslavili ove dve velike ličnosti i premijerno smo ga izveli pre dve nedelje u Portugalu. Radujemo se što će ovo će biti drugo i premijerno izvođenje u Srbiji“ izjavila je čelistkinja Izabel Važ koja je Srbiju posetila već nekoliko puta.

Vaško i Izabel sviraju kao duo od 2018. godine. Oboje su osvojili prvu nagradu na takmičenju u Estorilu - Vaško 2015. a Izabel 2016. godine i tako se povezali i zajedno spremili za resital sa portugalskim kompozitorima u Hrvatskoj. Takođe od 2018. godine zajedno kao umetnički direktori osmišljavaju i vode festival u Portugalu Algarve Music Series.

Duo Izabel i Vaško su bili gosti i 10. ArtLink festivala 2022. godine, a Izabel je 2023. godine učestvovala na konferenciji Ženske umetničke veze – Women ArtLinks kao umetnika direktorka festivala Algarve Music Series u Portugalu i održala je solo nastup.

Naredni koncert 12. ArtLink festivala održaće se 29. juna povodom Međunarodnog Dana Dunava, na Beogradskoj tvrđavi, kada će se predstaviti violinistkinja i koncert majstor Andrea Nikolić iz Austrije.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..