Na turneji kojom obeležava 45 godina rada, legendarna holandska pank grupa The Ex održaće koncert u Beogradu, u klubu Zappa Baza (Bulevar Vojvode Bojovića 30a), 25. maja 2024, u okviru 28. festivala nove muzike „Ring Ring”. Iste večeri, nastupiće i norveško-nemački trio Flaten/Schick/Steidle. Nižu se godine i decenije, ali The Ex ne posustaje! Slavni četverac iz Holandije, veoma cenjen u krugovima poklonika netipične, avangardne pank muzike, u 2024. godini slavi 45. rođendan.

Jubilej obeležava zavidnim nizom koncerata, u 45 zemalja, u okviru kog je početkom marta u Holandiji održan 2000. koncert u karijeri. Ovo je njihova prva turneja nakon pandemije.

The Ex emituju neiscrpnu energiju i snagu. Zavidan je intenzitet njihovih koncerata i turneja, veoma im je dinamična diskografska aktivnost, a poznati su i po čestim, neobičnim i raznolikim projektima i saradnjama, kojima zahvataju svetove avangardne, tradicionalne i improvizovane muzike.

Osnovani 1979. godine u Amsterdamu, The Ex su već rani osamdesetih otpočeli saradnje sa džez muzičarima i jednom iračko-kurdskom grupom. Tokom devedesetih su saradnje postale sve učestalije i raznovrsnije, a verovatno najslavnija faza njihovih muzičkih ukrštanja započeta je 2002. sa Etiopijom, što je kulminiralo u saradnji sa čuvenim saksofonistom Getačuom Mekurijom, sa kojim su The Ex objavili dva albuma i održali preko sto koncerata.

Nepopustljivi pobornici koncepta „do it yourself”, grupa The Ex tokom svih ovih godina radi nezavisno od izdavačkih kuća, menadžera i roudija, predstavljajući time uzor drugim progresivnim bendovima i muzičarima. Ostvarili su 28 albuma za sopstvenu etiketu „Ex Records”, a još na samom početku rada ozvaničili su i samostalne menadžmentske aktivnosti pod nazivom „Stichting Ex”. Koncerte su do sada održali u skoro čitavoj Evropi, zatim u SAD, Rusiji, Kanadi i Etiopiji. U Beogradu su nastupili tri puta – poslednji put 2015. godine, takođe na „Ring Ring”-u.

Članovi sastava The Ex su: Teri Hesels (Terrie Hessels; gitara), Arnold de Bur (Arnold de Boer; glas, gitara), Andi Mor (Andy Moor; gitara) i Katerina Bornefeld (Katherina; bunjevi, glas).

Koncertu grupe The Ex na 28. „Ring Ring”-u prethodiće nastup akustičnog norveško-nemačkog trija Flaten/Schick/Steidle, sa početkom u 20 časova. Ovaj novi sastav čine izuzetno cenjeni i iskusni muzičari na sceni džez, improvizovane i eksperimentalne muzike: Ingebrigt Hoker Flaten (Håker), Ignac Šik (Ignaz Schick) i Oliver Štajdle (Steidle). Trio je zapravo rođen iz postojeća dva dua Ignaca Šika – jednog sa Štajdleom i drugog sa Ingebritom. U novoj postavi nije dat prostor elektronici, tako da slobodnu improvizaciju donose isključivo saksofoni, kontrabas i bubnjevi. Koncert trija Flaten/Schick/Steidle u Beogradu, podržan od strane Gete-instituta, predstavljaće njihov premijerni nastup van Nemačke, u okviru prve zajedničke turneje.

Ulaznice za celo veče, po ceni od 1800 dinara (VIP balkon: 2500) u pretprodaji, mogu se nabaviti putem sajta Tickets.rs, kao i na njihovim prodajnim mestima, a i u klubu Zappa Bar (Kralja Petra 41).

Organizator festivala „Ring Ring” je Udruženje „Ring Ring”, a u organizaciju koncerta grupe The Ex uključena je i Agencija „Connected”.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..