Novosadska grupa De Limanos, lokalnoj publici dobro poznata kao svojevrsni konglomerat muzičara iz raznih bendova punk HC scene devedesetih, nastupiće u SKCNS Fabrici u subotu 24. februara i ovom prilikom promovisati svoj dugoočekivani album prvenac ”Blender”, za koji su pesme pisali od osnivanja, u danima pandemijske izolacije.  Album u CD format nedavno je objavio novosadski Studentski kulturni centar i biće dostupan tokom večeri po promo ceni od 500 dinara.

Uz njih će nastupiti i novosadski bend Shoplifters, koji ovih dana obeležava 22 godine postojanja i delovanja, a na ovom nastupu će koncertno predstaviti svoj 4. studijski album pod nazivom "Second Nature".

De Limanos je nastao u novembru 2020. godine. Osnovala su ga četiri stara drugara i prekaljena muzičara, Nikola Gvozdenović - Džora (Genocid, Blitzkrieg, Radio London, Anal Gestapo) i Dušan Ječmenica - Dulles (KNO, Mitesers, Atheist Rap, Boye, GBB...) kao gitaristi, Saša Karanović - Kara (Chronic Infection, Mitesers, Blitzkrieg, Lazarath, Bayonets...) na basu i Nemanja Dukić - Duka (Blitzkrieg, Moraš Živeti Drugačije, Dva Minuta Mržnje) kao vokal, sa prvobitnom namerom da izolaciju tokom pandemije prebrode sviranjem obrada starih novosadskih punk bendova. Bendu se ubrzo prikljčio Robert Forai   zauzeo mesto bubnjara. U skladu sa prvobitnom idejom, janara 2021. u studiju Zorana Džuklevskog snimljena je i prva pesma „92“, cover od novosadskog punk benda sa kraja 80-ih, Mr. Joint. Ubrzo se menja prvobitni plan i bend, sada već pod nazivom De Limanos, počinje da stvara autorske pesme. Prvi autorski singl i spot „Provalija“ prolazi dosta zapaženo, a nakon njega snimljene su pesme „F43“ i „Hey“, ovoga puta u studiju „Socijala“ Vladimira Radusinovića. Na leto 2021. usledio je nastup na „pandemijskom“ Exit festivalu, a zatim i na festivalu Ljubav i Bes, te To Be Punk.Festivalu.  

Krajem 2021. bend ulazi u studio, Dom b612, i u produkciji Zorana Džuklevskog snima 6 pesama. Nikola napušta bend 2022. i nakon toga kreće serijal promena na drugoj gitari (do ovog momonta promenilo se 6 ljudi na toj poziciji). Iste godine ređa se serija koncerata, Beočin, Smederevo, Subotica, Bečej, Beograd i Novi Sad, da bi početkom 2023. usledio i koncert u Osijeku gde je došlo do izvesnih problema čime je otvoren niz maleroznih i tragikomičnih situacija koje će postati zaštitni znak benda. U junu 2023. snimljena je i poslednja pesma „Mindegy Blues“ nakon koje će se celokupni snimljeni materijal ponovo peglati i producirati u režiji Zorana Džuklevskog. Bend napušta Robert, a na mesto bubnjara dolazi Marko Vučić (Blitzkrieg, Bomber, Bickheads, Lazarath...).

Tokom 2023. godine, De Limanosi pored pomenutog Osijeka, nastupaju na festivalu Iluzije Slobode kraj Bečeja, a godinu zatvaraju koncertom u novosadskoj knjižari Bulevar Books.

Trenutnu postavu benda čine: gitare – Dušan Ječmenica – Dulles i Dejan Matić – Mate, bas – Saša Karanović – Kara, bubanj – Marko Vučić i vokal Nemanja Dukić – Duka.
 
Sugrađani Shoplifters na ovom nastupu predstaviće svoj 4. studijski album pod nazivom "Second Nature". Album je objavljen krajem 2023. godine na vinilu i na digitalnim platformama, a zanimljivo je da iza izdanja stoje četiri izdavačke kuće sa čak tri kontinenta: Brassneck Records (UK), Waterslide Records (Japan), Pop Kid Records (USA) i Rad Girlfriend Records (USA). "Doktori lepih melodija", kako ih je nedavno opisao domaćin događaja Igor Todorović Zgro, za posetioce spremaju jaku dozu svoje terapije koja melanholijom leči melanholiju.  

U pitanju je jedan od najupornijih lokalnih pop pank sastava, sinonim za kvalitetne lepe melodije na tragu Husker Du, Descendents, Snuff, koji iza sebe ima nebrojeno nastupa u zemlji i regionu, a pre svirke u Fabrici, Lifteri će svirati i na Bartolini festu u Madridu.

Koncert počinje u 21 čas, a cena ulaznice je 600 dinara u pretprodaji, dok će na dan koncerta biti 800 dinara. Ulaznice će od ponedeljka 12. februara moći da se kupe na sledećim lokacijama: caffe Dublin (Štrojsmajerova 5, Petrovaradin), Ordinacija Art Café (Jevrejska 4) i u Crnom Ovnu (Ilije Ognjanovića 2). Na dan koncerta ulaznice će moći da se kupe na biletarnici Fabrike koja će biti otvorena od 20 časova.



<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..