Koncert popularne mađarske grupe "Silard Piano Projekt" će biti održan u ponedeljak, 16. oktobra 2023. godine, u 19 časova, u Kolegijum Hungarikumu, Gračanička 14, Beograd. Ulaz na koncert je slobodan. "Silard Piano Projekt" izvodi sopstvene kompozicije koje predstavljaju modernu fuziju soul, džez i elektro - pop muzike, stavljajući u centar pažnje klavirski ritam i mekše melodije. Osim u Mađarskoj, osvojili su srca publike širom Evrope nastupajući na koncertima i festivalima, a ovo im je prvo predstavljanje u Srbiji.

Silard Balanji (1974) muzikom se bavi od šeste godine, na mađarskoj muzičkoj sceni profesionalno je prisutan od devedesetih godina 20. veka kao pijanista i producent čuvene mađarske rok grupe "Kvimbi". Polazeći od stanovišta da su granice u muzici odavno zamagljene, pokrenuo je 2002. godine svoju samostalnu produkciju pod imenom "Silard", a njegova solo karijera ima već respektabilni opus.

Njegov novi bend "Silard Piano Projekt" dobio je svoj sadašnji oblik 2018. godine kada su se grupi pridružile vrsne džez pevačice Dorina Galamboš i Flora Kiš. Dorina Galamboš diplomirala je na na Akademiji "Franc List" u Budimpešti na odesku džez muzike. Od tada promoviše žanr na više frontova, a osim toga upoznata je i sa elektronskim stilom. Flora Kiš je takođe ušla u bend kroz džez, članica je, između ostalih, džez formacije pod nazivom Subtones.

Kompozicije "Silard Piano Projekt" izvode samo jedan klavir i pevači, tako da se formacija uklapa u intimnu atmosferu čak i najmanjih koncertnih sala. Njihova dosadašnja tri velika albuma, remiks EP i desetak singlova predstavljaju soulful, džez, pomalo elektronski pop svet "Silarda". Trenutno rade na stvaranju novih kompozicija i planiraju turneju 2024. godine.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..