Trio Kontraszt, koji postoji dve godine i koji je 2014, objavio istoimeni zapaženi album, ovog oktobra će nastupiti na čak 4 koncerta za redom u Srbiji (Subotica, Beograd, Novi Sad, Kanjiža). U Beogradu će ovaj trio, održati koncert u prostoru Kolegijum Hungarikuma (Mađarski insitut za kulturu u Gračaničkoj ulici broj 14) u četvrtak 22. oktobra sa počekom u 20 časova.

 

Ulaz na koncert je besplatan, a broj mesta je ograničen.


O triju, sami muzičari kažu: „Začeci trija sežu nazad u, sada već davne, osamdesete godine kada se između Budimpešte i Novog Sada uspostavio most saradnje na polju slobodne improvizovane muzike. Tokom brojnih koncerta, beskonačnih rasprava i razmena iskustava iskristalizovao se jedan jezik baziran na tadašnjim istočno-evropskim iskustvima koji su se umnogome razlikovali od zapadnih modela. Vremenom je ova muzika u svetu prepoznata i zauzima svoje određeno mesto, a mi smo stariji za tridesetak godina i sa još mnogo više iskustava koja smo dolili u naše kreativne rezervoare i tako nastavili dijalog sa prošlošću smeštenu u jedan novi umetnički kontekst.”

 

Ištvan Grenčo (Grencsó István)  

 

    Jedna od najistaknutijih ličnosti mađarskog avangardnog jazz-a. Rođen je 1955. godine u gradu Njiređihaza, a svoju muzičku karijeru je započeo u ansamblu Jazz Grupa Mašina koju je zajednički osnovao sa bubnjarem Gerelj Tamašom još davne 1979. godine. Pažnju šire javnosti privukao je početkom 80-ih godina kada se priključio muzičkom krugu predvođenim harizmatičnim likom pijaniste i kompozitora Đerđa Sabadoša (Szabados György). U istom periodu se bio priključio čuvenom Dreš Kvartetu (Dresch Quartet) sa kojim je nastupao i snimao dugi niz godina. Godine 1984. osniva i predvodi svoj sastav pod nazivom Grenčo Kolektiva koji je i dan danas okosnica njegovog stvaralaštva, a sa kojim je u maju ove godine imao sjajan nastup na beogradskom festivalu Ring Ring. Znatiželjni karakter i svestrana umetnička ličnost (Grenčo se dugi niz godina bavio fotografijom kao i kratkometražnim filmom, a u novije vreme piše i poeziju) odveli su ovog saksofonistu u raznovrsne vode muzičkog stvaralaštva, te se sa pravom smatra majstorom "promenljivih formi i sadržaja". Pored istraživanja u sferi slobodne improvizacije, ovaj autor je obradio veliki broj jazz standarda, sarađivao je i sa muzičarima rock, pop kao i etno provijencije u isto vreme dobro se čuvajući od pomodnih trendova; bavio se rekontekstualizacijom mađarskih šlagera i šansona iz šezdesetih godina, komponovao je svitu sa kojom se približio sferama klasičarskog muzičkog izraza. Sa svojim ansamblom je snimio veliki broj ploča koje su sve odreda bile izvrsno primljene kako od strane mađarske tako i evropske kritike i publike.

 

Stevan Kovač Tikmajer (Stevan Kovacs Tickmayer)

 

    Rođen 1963. godine u Novom Sadu, Stevan Kovač Tikmajer je diplomirao kompoziciju na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi Rudolfa Bručija da bi svoje školovanje nastavio na Kraljevskom Konzervatorijumu u Hagu sa Louisom Andriessen-om i Diderickom Wagenaar-om. U Parizu i Amsterdamu je učio i sarađivao sa Martom i Đerđem Kurtag.


Kompozicije ovog autora su izvođene na mnogim koncertnim podijima Evrope, Amerike i Azije od strane renomiranih izvođača kao što su: Gidon Kremer, Martha Argerich, Kathia Bunaitishvili, Keller Quartet, David Geringas, San Fransico Ballet, Stuttgart Ballet, Seattle Chamber Players, ZoFo Pianoduo, etc.


Kao kompozitor, izvođač i predavač više puta je pozivan u rezidencije od strane festivala i fondacija kao što su: Kammermusikfest Lockenhaus, Sigulda Festival, Civitella Ranieri Foundation, Cortona Sessions for New Music, Art OMI.


Njegovu muziku su objavile diskografske kuće: Recommended Records, Nonesuch, ECM, Leo Records i BMC.


Sa svojim kolegama iz trija nastupa u raznim kombinacijama od 1986. godine.


Tamaš Gerelj (Geröly Tamás)

 

    Bubnjar i perkusionista Tamaš Gerelj je rođen 1954. godine u Kesegu. Sa sedam godina počinje da svira violinu, a sa 14 se posvećuje bubnjevima i udaraljkama. 1977. godine upoznaje se sa saksofonistom Ištvanom Grenčom sa kojim ubrzo nakon toga osniva prvi zajednički sastav pod imenom Jazz Grupa Mašina. Bubnjeve je studirao i diplomirao na jazz odseku Konzervatorijuma Bela Bartok u Budimpešti pod profesorskom palicom Đule Kovača i Nestora Ivana. Visoke studije je nastavio na jazz odseku Muzičke akademije Franc List u istom gradu.


Tokom svoje karijere svirao je u raznim sastavima legendarnog mađarskog jazz pijaniste i kompozitora Đerđa Sabadoša kao i u kvartetu čuvenog Mihalja Dreša. Aktivno nastupa i kao izvođač mađarske narodne muzike, pretežno na tradicionalnom udaračko-žičanom instrumentu – gardon. U svojstvu muzičara sarađivao je i sa koreografom Jožefom Nađom, a bio je partner i takvim proslavljenim muzičarima kao što su, između ostalih, Roscoe Mitchell, Marilyn Mazur,    Frank London, Peter Kowald, Aki Takase, Johannes Bauer, Paul Termos, Dukay Barnabás i mnogi drugi.


Pored izvođačke aktivnosti bavi se i pedagogijom – predaje bubnjeve na jazz odseku Konzervatorijuma Bela Bartok u Budimpešti.

<<  Jul 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..