U utorak, 10. marta 2015, u 19 časova, u Kući kralja Petra Prvog, ustanovi kulture GO Savski venac, klavirski resital ordržaće ruska pijanistkinja Ksenija Djačenko. Na programu će biti izvedene kompozicije Čajkovskog i Kabalevskog. Ulaz slobodan. Ksenija Djačenko svira klavir od svoje šeste godine. Kao učenik Dečje muzičke škole osvojila je mnogo nagrada regionalnom takmičenju i svirala je mnogo koncerata kao solista i sa Kamernim orkestrom u Volgogradu (Rusija).

 

Godine 1996. upisala je Umetničku školu u Volgogradu, u klasi prof. Viktora Lesenka. Godine 1997. osvojila je 3. nagradu na Ruskom narodnom pijanističkom takmičenju u Volsku.

 

Godine 2000. nastavila je studije na Konzervatorijumu "L. V. Sobinov ", u Saratovu, u klasi prof. Asje Kirejeve, gde je diplomirala sa maksimalnim rezultatom i dobila kvalifikacije izvođač-solista, profesor klavira, koncertmajstor i izvođač kamerne muzike. Isto zvanje stekla je i 2007. godine, na postdiplomskim studijama kod profesora Aleksandra Rikela.

Godine 2007. osvojila je Specijalnu „Ibla“ nagradu za savremenu muziku, na Međunarodnom takmičenju pijanista (Raguza, Italija) i prvu nagradu na 3. Nacionalnom takmičenju za izvođača profesora u Volgogradu. U martu 2008. godine dobila je nagradu za najboljeg koncertmajstora u Volgogradu, na takmičenju za violinu. Iste godine nastupala je na turneji sa Državnom filharmonijom u Volgogradu i kao solista.

 

U 2009. godini osvojila je prvu nagradu na Međunarodnom festivalu mladih pijanista u Siguenci (Španija) i treću nagradu na Međunarodnom takmičenju pijanista "Anton Garsija Abril" (Teruel, Španija). Godine 2010. dobila je nagradu na 3. Međunarodnom pijanističkom takmičenju "Ciutat de Carlet" (Valensija, Španija). Tada je počela aktivno da nastupa u Španiji svirajući koncerte u Valensiji, Kastelonu, Saragosi, Huesci, Teruelu, Siguenci.

 

U oktobru 2010. godine jednoglasno je osvojila prvu nagradu na 13. "Jose Roca" međunarodnom takmičenju pijanista u Valensiji. Godine 2011. svirala je koncerte u Španiji u Nemačkoj koji su dobili odlične ocene kritike i publike. U aprilu 2011. godine držala je majstorske kurseve kao profesor klavira, na klavirskom kursu "Anton Garsija Abril".

 

U julu 2011. godine dobila je Specijalno priznanje i diplomu „Najbolji izvođač muzike 20. veka“, na Međunarodnom pijanističkom takmičenju "Carl Filtch" (Sibiu, Rumunija), u avgustu 2012. osvojila je treću nagradu na Međunarodnom takmičenju za klavir "PanMusica" u Beču (Austrija), a tokom cele godine nastavila je aktivno da nastupa na solističkim koncertim u Španiji, po pozivu prestižne Fondacije "Juan March" iz Madrida, i u Hamburgu, u Nemačkoj.

 

U februaru 2013. održala je recital u Barseloni, u maju 2013. recital savremene muzike u Valensiji i Kastelonu (Španija) svirajući na klaviru čiji je proizvođač Emilio Kalandin. Tokom jeseni 2013. održala je resitale u Hamburgu i Dortmundu (Nemačka).

 

Živi na relaciji Beograd – Siguenca – Hamburg, pohađa master studije, kao student u klasi prof. Brena Ambrosinija na "Salvador Segui" Viskom konzervatorijumu za muziku u Kastelonu (Španija). Istovremeno radi kao asistent profesora Brena Ambrosinija na klavirskom kursu na Intenacionalnoj akademiji „Alfred Šnitke“ u Hamburgu (Nemačka).

Ksenija Djačenko, kao izvođač ima veoma veliki repertoar koji uključuje muziku od baroka do 21. veka i različitih klavirskih koncerata i kamerne muzike.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..