Koncert Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu povodom "40 godina Akademije umetnosti" održaće se 7. decembra u 20 časova u novosadskoj Sinagogi. Solista Željko Lučić jedan od najboljih baritona današnjice, dirigent Andrej Bursać, repertoar dela Verdija, Čajkovskog, Đordana i Leonkavala.  Pretprodaja karata počinje 21. novembra u Gigs Tix i CD Šopu Mungos (Zmaj Jovina 2, pasaž), cena ulaznice iznosi 1000 dinara. Broj mesta je ograničen.


Iznos od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za obnovu i kupovinu orkestarskih instrumenata Akademije umetnosti u Novom Sadu. Koncert organizuju: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Akademija umetnosti u Novom Sadu.Izvršna produkcija  Studentski kulturni centar Novi Sad.


Željko Lučić, bariton, rođen 1968. godine u Zrenjaninu, srpski je operski pevač. Od 1993. do 1998. godine bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a Frankfurtske opere u periodu od 1998. do 2000. godine. Posebno je poznat po izvođenju glavnih baritonskih uloga u Verdijevim operama.


Kao tinejdžer, pevao je u zrenjaninskom mešovitom horu „Josif Marinković“ pod dirigentskom palicom Slobodana Bursaća, koji ga je ohrabrio da postane solista i započne studije pevanja kod Doroteje Spasić u Beogradu. Nakon nekoliko godina učenja, njegova profesorka ga je 1991. godine uputila u operski studio novosadske Muzičke Akademije kod čuvene Biserke Cvejić, koja je postala njegov glavni vokalni pedagog i mentor. Već 1993. godine, Željku je ponuđen ugovor u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Godine 1995, odnosno 1997. osvojio je Prve nagrade na međunarodnom takmičenju u Bečeju i na Internacionalnom takmičenju pevača „Francisko Vinas“ u Barseloni. Lučić je svoj profesionalni operski debi imao u aprilu 1993, kao Silvio u Leonkavalovim Pajacima u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Uskoro je zablistao u ulogama Belkorea u Donicetijevom Ljubavnom napitku, Enrika u Donicetijevoj Lučiji od Lamermura, Žermona u Verdijevoj Travijati, Valentina u Gunoovom Faustu i naslovnoj ulozi u Evgeniju Onjeginu Čajkovskog.


Diplomirao studije klavira i dirigovanja, a potom stekao zvanje magistra dirigovanja. Umetničku karijeru započinje kao dirigent čuvenog hora „Josif Marinković“ iz Zrenjanina koji je 1987. godine proglašen najboljim horom sveta u velškom gradu Langolenu. Hor je u svojoj bogatoj tradiciji osvojio, pored titule Hora sveta brojne nagrade i gostovao na prestižnim scenama u zemlji i inostranstvu. Dirigentsku aktivnost nastavlja saradnjom sa najznačajnijim ansamblima i institucijama: Opera SNP-a u Novom Sadu, Simfonijski orkestar i hor Radio Televizije Srbije, Simfonijski orkestar i hor Akademije umetnosti Novi Sad, Novosadski kamerni orkestar, Kamerni orkestar Camerata Academica..., pokazujući veliku raznovrsnost umetničkog delovanja. U repertoaru se nalaze dela Baha, Hajdna, Mocarta, Betovena, Šuberta, Mendelsona, Bramsa, Dvoržaka, Verdija, Vagnera, Čajkovskog, Rahmanjinova, Skrjabina, Forea, Glazunova, Britna, Orfa, Šostakoviča, Kančelija...  Godine 2006. pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine osniva Vojvođanski mešoviti hor, ansambl visokih umetničkih dometa sa kojim ostvaruje brojne koncerte u zemlji i inostranstvu. Repertoar čine dela klasičnih i savremenih vokalno-instrumentalnih formi - Betovenove mise u Ce-duru, Mocartovog Rekvijema, Rekvijema Gabrijela Forea, Kantate „Jovan Damaskin“ Sergeja Tanjejeva, Karmine Burane Karla Orfa, „Stiks“-a Gije Kančelija, oratorijuma „Stanice“ Aleksandre Vrebalov, kantate „Pehar“ Stanka Šepića i drugih.  Svenoćno bdenije Sergeja Rahmanjinova, najznačajnija dela iz opusa čuvenog srpskog kompozitora Stevana Mokranjca, različite kompozicije savremenih autora, značajne horske kompozicije južnoslovenskih autora, dela vojvođanskih kompozitora - Kiralj, Ostojić, Štatkić, Kovačević i dr. spadaju u a cappella repertoar Vojvođanskog mešovitog hora.


Dirigujući brojnim ansamblima, od kamernih, horskih do orkestarskih, ravnopravno negujući „a cappella“, instrumentalni i vokalno-instrumentalni žanr iskazuje podjednak senzibilitet, kako prema tradicionalnom, tako i prema savremenom muzičkom izrazu.


Kao gostujući profesor predavao je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, Rep. Hrvatska.


Redovni je profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i šef Katedre za dirigovanje.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..