U saradnji sa Centrom za razvoj karijere Filozofskog fakulteta, Muzej afričke umetnosti organizovao je program prakse za studente završnih godina smera istorije umetnosti i smera etnologija i antropologija. Studenti su mesec dana vredno radili na svojim temama, kako na sadržajnosti vođenja, tako i interesantnim načinima prezentacije. Svaki student donosi drugačije viđenje stalne postavke Muzeja afričke umetnosti.

 

 

Studenti će voditi posetioce kroz stalnu postavku i dočarati im Afriku iz 10 različitih perspektiva! Raspored vođenja možete videti na našem sajtu: www.museumofafricanart.org Program "Praktikum" su osmislile i vodile kustosi MAU: Emilia Epštajn, antropolog i Ivana Vojt, istoričar umetnosti.

 

Nedelja, 9. jun u 13h

„Evropa i Afrika, da li smo zaista dva različita sveta?“

Marija Marković, student istorije umetnosti

Ovo vođenje je lična interpretacija stalne postavke Muzeja u kom različiti artefakti mogu asocirati na iskustva i znanja koja posedujemo o evropskoj umetnosti, kulturi, tradiciji i hrišćanskoj religiji. Gde sve možemo prepoznati uticaj Afrike u evropskoj kulturi i koje su sve konceptualne, estetske i funkcionalne sličnosti ova dva kontinenta? Kako i jedni, a kako drugi izražavaju usmenu i pisanu tradiciju vizuelno? To su samo neka od pitanja na koja ćemo zajedno piokušati da pronađemo odgovor.


Nedelja, 9. jun u 17h

„Umetnost naroda Dan i Gere“

Dragana Konjokrad, student etnologije i antropologije

Dođite da upoznate umetnost naroda Dan i Gere! Stalna postavka Muzeja nudi reprezentativne primerke artefakata naroda Dan i Gere koji i danas naseljavaju Liberiju i Obalu Slonovače. Biće vam predstavljeni predmeti poput ritualnih maski, kašika, amuleta, i čak tabla za igranje mankale. Saznaćete i kako su predstavljeni predmeti upotrebljivani, ali i koliko je bila značajna njihova uloga u društvu.


Ponedeljak, 10. jun u 17h

„Svakodnevni kućni predmeti“

Eleonora Škrpan, student etnologije i antropologije

Pored maski, figura predaka i drugih kultnih predmeta, nekadašnji život afričkih naroda nije mogao biti zamišljen bez određenih predmeta poput posude, košare, činije, tkanine, itd. Sada imate priliku da otkrijete kako je izgledao svakodnevni život u tradicionalnoj zajednici afričkih naroda Bambara, Dogona, Senufo i Gere. Čućete o tome kako su izgledale njihove kuće, kako su spremali obroke, koje su bile obaveze žene u zajednici. Takođe, videćete i različito dekorisane posude, kašike i činije za duvan. Ovaj put otkrivamo vam jedan drugačiji svet afričkih naroda –ovozemaljski svet koji je isto tako prožet mistikom i magijom, kao i svet predaka i duhovnih sila.


Utorak, 11. jun u 17h

„Životinje i njihova simbolika u afričkoj umetnosti“

Bojana Trebovac, student istorije umetnosti

Upoznajte afričku mitologiju i saznajte simboliku pet prvobitnih životinja koje su nastanile svet – zmije, krokodila, kornjače, kameleona i ptice. Ko je narod Bambara naučio zemljoradnji? Kako su Dogoni prešli reku Niger? Šta Senufo lovci poručuju šumskim duhovima? Ko sudi narodu Baule? Prođite kroz stalnu postavku MAU i saznajte sve ovo i još više.


Sreda, 12. jun u 17h

„Afrička maska: funkcija i značenje“

Kristina Živković, student etnologije i antropologije

Upoznajte afričku masku kroz njeno značenje i funkciju. Saznajete na koji način je ona bila upotrebljavana kod različitih naroda Zapadne Afrike. Upoznajte se sa značajem maske u afričkom društvu, kulturi, tradiciji i umetnosti, i saznajte šta maska znači i predstavlja narodima Bambara, Dogona, Senufo, Dan i Gere.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..