U Utorak 18. Juna s početkom u 20 h Serbian Jazz BRE! Project promoviše prvi CD, koncertom, promocija video spota koji je i making of CD iz studija VI radio Beograda i naravno na kraju koktelom. Nastupiće Serbian JAzz BRE! sa Stjepkom Gutom kao specijalnim gostom koji se pojavljuje i na ploči. Voja Pantić džez kritičar, takođe će uzeti učešće i govoriti na promociji.


Nakon godinu dana putovanja po festivaliima i petnaest gradova u tri države gde je promovisana knjiga, priredjena izložba Serbian Jazz BRE! i nekoliko zapaženih nastupa benda, siglo se do prvog albuma Serbian JAZZ BRE! project.


Polazeći od koncepta spajanja fotografije i muzike, multimedijalni projekat "Serbian jazz, bre!" počiva na ideji da se slikom zabeleži trenutak "spiritualnog iskustva", kroz koji muzičari ovog specifičnog žanra prolaze u momentu stvaranja. Od nastanka prvih fotografija Ivana Grlića, preko mnogobrojnih multimedijalnih nastupa došlo se do potrebe da se i zvučno zabeleži muzički deo projekta, što je rezultirao snimanjem albuma "Serbian jazz, bre!". Album je u većem delu sačinjen od autorskih kompozicija klaviriste Aleksandra Jovanovića, kao i nekolicine aranžmana poznatih srpskih autora. Muzika sastava "Serbian jazz, bre!" predstavlja spoj modernog džez jezika i tradicionalnog melosa naših prostora, koju čine Nevena Jelić- vokal, Filip Krumes- violina, Aleksandar Jovanović- klavir, Marko Fabry- bass, Aleksandar Cvetković- bubanj, uz podršku istaknutih srpskih jazz umetnika trubača Stjepka Guta i perkusioniste Uroša Šećerova koji svojim gostovanjem doprinose šarenolikosti albuma. Karakteristični melodijski motivi i ritmovi zasnovani na srpskoj tradiciji, kroz kompoziciju i improvizaciju uklopljeni su u džez formu, kao bazu za dalje istraživanje univerzalnog muzičkog jezika. Koristeći improvizaciju, uz međusobnu interakciju, članovi benda na energičan i ekspresivan način, publici direktno prenose lične emocije i doživljaje sadašnjeg trenutka i stvaranja na licu mesta.


Cilj ''Serbian Jazz Bre!'' projekta je da, spajajući muzičku umetnost sa vizuelnim, promoviše srpsku umetnost i kulturu uopšte, skrene pažnju na ljude koji su kreirali noviju istoriju umetničke muzike u Srbiji, kao i to da široj javnosti predstavi mlade umetnike koji svojim stvaralačkim radom afirmišu srpsku kulturu i tradiciju, kako u Srbiji, tako i van njenih granica. Multimedijalni pristup ovog projekta omogućuje da se na efikasan i dopadljiv način reč umetnika prenese na širi auditorium, koji prevazilazi okvire muzičke, tj. džez publike, nudeći sadržaje zanimljive i ljubiteljima likovne umetnosti, fotografije, itd. Ostvarivanje navedenih ciljeva zahteva kontinuirano predstavljanje projekta publici, na što većem broju festivala i kulturnih manifestacija u zemlji i inostranstvu.    

                                            
''Serbian Jazz Bre!'' je do sada sa uspehom realizovan i predstavljen, najpre domaćoj publici:


- U Beogradu – 11. april 2012. Dom Omladine - premijerno otvaranje izložbe, promocija monografije i koncert sa preko 30 muzičara koji su učestvovali u programu (uključujući proslavljena imena poput Vojislava Bubiše Simića, Milivoja Miće Markovića, Stjepka Guta, Miše Blama, Božidara Bokija Miloševića, Jelena Jovović, Goran Potić,Beti Đorđević, Nade Pavlović, Vlade Maričića...)  
- U Subotici – 27. april 2012. - JAZZIK Festival
- U Beogradu – 30. april 2012. – Međunarodni Dan Džeza (UNESCO)
- U Kosovskoj Mitrovici – 26. maj 2012. – North City Jazz Festival
- U Zrenjaninu – 6. jun 2012. – Kulturni centar Zrenjanin
- U Kraljevu – 6. jul 2012. – Jazzibar Festival
- U Banja Luci-25. Jula -Demo Fest
- U Nišu – 16. avgust 2012. – Nishville Jazz Festival
- U Beogradu – 6. septembar 2012. – Dunav Fest         
- U Valjevu-18.oktobar 2012. Jazz Fest
- U Inđiji -26.oktobra 2012. Jazz Festival
- Jazz Festival Novi Sad – 10. novembar 2012.
- Drvengrad, Mećavnik Mokra Gora – 23. novembar 2012.
- U Podgorici, Crna Gora  Centar Savremene Umjetnosti i KIC Budo Tomović

- U dogovoru smo za još nekoliko nastupa po inostranstvu:
- Blues’n Jazz Rallye, Luxembourg- 20. Jul 2013.
- Danubefest Bratislava, Slovačka – septembar 2013.
- Jazzycolors Festival Pariz, Francuska – novembar 2013.
 
U planu je predstavljanje projekta po gradovima Srbije, svuda gde za to ima mogućnosti, kao i na džez festivalima u Evropi.


Za sve detalje, muziku, biografije, video snimke, press cliping posetite web prezentaciju www.serbianjazzbre.weebly.com

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..