Za ovu produkciju pažljivo je pripremljen projekat “QUO VADIS SAMBA”, naslovljen po jednoj od najpoznatijih Gojkovićevih kompozicija. Pred publikom će se naći repertoar inspirisan koloritnom muzikom Brazila i južne Amerike u jasnim okvirima džez tradicije, u autorskim Gojkovićevim aranžmanima za big bend, sastavljen od njegovih originalnih kompozicija i nekih popularnih tema “za sva vremena”. Deo programa napisan je specijalno za ovu priliku, te premijerno izvođenje novih numera i aranžmana čini ovu produkciju jedinstvenom.

 

Za samog Gojkovića dovoljno je pomenuti da su njegovo ime i stvaralački opus zabeležile sve relevantne džez enciklopedije širom sveta. U pitanju je trubač, kompozitor, aranžer i solista neiscrpne stvaralačke energije, nepresušne strasti za improvizacijom i iznad svega višedecenijske muzičko stilske doslednosti. Gojkovićeva diskografija je impresivna, a veliki broj autorskih albuma je snimio pod svojim imenom i sa svojim sastavima. Tek poslednjih godina njegovo diskografsko prisustvo postalo je značajno i kod nas, kada licencno izdat album “Samba Tzigane”, za kojim su sledili albumi “Summit Octet” te “Balkan Project” – snimljen uživo u Beogradu baš u Domu omladine. Sva tri izdanja su izašla na etiketi B92 i postignuti su respektabilni tiraži na našem tržištu.

 

Big Bend RTS je orkestar u sastavu MP RTS i predstavlja jedan od retkih profesionalnih džez orkestara u regionu sa višedecenijskom tradicijom. Iz ovog uglednog ansambla RTS u svet su krenuli svi internacionalci iz naše zemlje pa i sam Gojković. I danas se može reći da ovaj orkestar predstavlja jedinu nacionalnu džez instituciju sa velikom tradicijom. Orkestar poslednjih godina zahvaljujući strateškoj politici kuće u okviru koje deluje, nastupa i snima u podmlađenom sastavu i poseduje prepoznatljivu, izuzetnu energiju, koja pleni kako na koncertima tako i u studiju. Dirigent je Ivan Ilić.

 

Gost na koncertu biće kontrabasista Martin Gjakonovski. Makedonskog porekla, stacioniran u Nemačkoj, ali sa domovinom Evropom. Na evropskoj džez sceni već duži vremenski period prisutan je kao jedan od najzaposleniih kontrabasista.

 

Posle beogradskog koncerta Gojković, Big bend i Gjakonovski sele se u Studio VI Radio Beograda gde će snimiti album “QUO VADIS SAMBA”. Uvereni smo da će to biti album za pravi početak “džez 2013.” i uvod u proslavu izuzetnog jubileja Big Band RTS – 65 godina postojanja, upravo sa Gojkovićem koji pronosi ime naše zemlje i samog Big Benda RTS više od 60 godina širom sveta.

 

Iza ovog koncerta i snimanja stoje Muzička produkcija RTS i džez fondacija “Duško Gojković” (u osnivanju). Ceo projekat je podržao i Dom omladine Beograda.

 


Ulaznice su u prodaji po ceni od 800 do 1200 dinara, na Blagajni Doma omladine Beograda i preko Duško Gojković fun cluba (Buha, mali bar – Trg Republike 3 / Info tel. 011 4146616)
Posle dva rasprodata koncerta na 27. Beogradskom Džez Festivalu (kada je obeležen maestrov 80. rođendan) oktobra 2011. godine, Duško Gojković i Big Bend RTS ponovo zajedno nastupaju na sceni Velike sale Doma omladine Beograda!

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..