U utorak, 6. novembra 2012. u prepunoj sali Gete instituta u Parizu, uz prisustvo predstavnika medija, francuskih institucija i diplomatskog kora, nastupom pijaniste Bojana Zulfikarpašića i francuskog saksofoniste Žilijena Luroa (Julien Lourau), svečano je otvoreno deseto izdanje džez festivala stranih Kulturnih centara u Parizu - Jazzycolors -www.jazzycolors.net.


Na koncertu su predstavljene kompozicije sa poslednjeg albuma Bojana Zulfikarpašića kao i nekoliko numera koje će se naći na albumu koji će ova dva umetnika snimati zajedno tokom sledeće godine. Otvarajući festival, Bojan Z, koji je od 2008. godine zaštitno lice i “kum” manifestacije, naglasio je značaj ovog zajedničkog projekta i pozvao publiku da se, tokom tri nedelje trajanja festivala, upozna sa raznolikošću i bogatstvom džez scena zemalja učesnica.
Festival Jazzycolors ove godine okuplja 17 stranih Kulturnih centara i instituta i cilj mu je predstavljanje najboljih džez ansambala kao i promocija samih Kulturnih centara i njihovih redovnih programa. Manifestacija postoji od 2003. godine a KC Srbije je jedan od osnivača, kao i Foruma stranih kulturnih Centara (FICEP), organizacije koja okuplja svih 46 stranih kulturnih centara u Parizu (www.ficep.info).

Jedan od principa festivala je i da se koncerti održavaju u samim Kulturnim centrima te da se preko razmene učesnika festivala u isto vreme razmenjuje i publika i tako skreće pažnja na ostale mesečne i godišnje programe i aktivnosti Centara. U januaru 2011. godine, od strane Upravnog odbora Jazzycolorsa, za direktora festivala izabran je Vladimir Marinković, inače zadužen za scenske programe u Kulturnom centru Srbije.

Za predstavnika Srbije na ovogodišnjem izdanju, izabran je ansambl « EYOT» iz Niša čiji je album «Horizon» proglašen najboljim džez albumom u Srbiji za proteklu godinu. Grupa Eyot nastala je krajem 2007. godine. Do sada su imali brojne nastupe u zemlji i u inostranstvu. Svirali su i na "Nišvil džez festivalu" i poslednja numera sa tog nastupa je bila izabrana za najinteresantniji video na jednom od najpoznatijih džez sajtova na svetu «All about Jazz.com». "Eyot" čine Dejan Ilijić (klavir), Marko Stojiljković (bas), Miloš Vojvodić (bubnjevi) i Slađan Milenović (gitara). Muzika Eyota je spoj kulture džeza, sofisticiranog „klasičnog“ klavira, psihodelične i ambijentalne muzike i elemenata istočnoevropskog folklora. Obzirom da je jedan od glavnih principa festivala razmena publike i umetnika, i ove godine će KC Srbije ugostiti ukupno 3 grupe drugih kulturnih centara – Slovačke, Mađarske i Austrije dok će koncert grupe « EYOT» biti održan 22. novembra u sali Kulturnog instituta Švedske u Parizu.

Festival Jazzycolors je dobitnik priznanja Ministarstva kulture Francuske kao projekat od velikog značaja za interkulturalni dijalog i tokom deset godina svog postojanja, podržavan je od strane svih značajnijih institucija poput Ministarstva za inostrane i evropske poslove, DRAC Ile de France, SACEM, Opštine grada Pariza itd. Medijsku podršku festivalu pružaju nacionalni FIP Radio, sa kojim festival ima strateško partnerstvo od 2011. godine, Euronews, TSF JAZZ Radio, Jazz Magazine, La Terasse, Radio Nova, RFI, TV5, Le Figaro, Revija Air France i brojni drugi časopisi, publikacije i elektronski mediji.

Gostovanje grupe Eyot i realizaciju ostalih koncerata u KC Srbije, omogućili su Ministratsvo kulture i informacionog društva Republike Srbije i Ambasada Republike Srbije u Parizu.

 

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..