Dan Oslobođenja Beograda – jedna je od slavnih stranica iz istorije ruskog i srpskog naroda. Toga dana na velikoj sceni Sava Centra, NAJLEPŠE PESME RUSIJE izvode zvezde ruske i srpske muzičke scene 19.10.2012. u 20:00h.

Ruske pesme nose ogromnu genetsku  pamet naroda, istorijsko i duhovno nasleđe po kojem možemo izučavati istoriju Rusije kroz vekove. Ruska pesma dodiruje najtananije strune ljudske duše i ostavlja trag neprolaznosti, pa je stoga priznata u celom svetu kao pesma nabijena emocijom, pesma koja iskazuje najlepša osećanja, uz koju se veseli, raduje, tuguje, ratuje, voli i zbog toga daje ogroman doprinos fondu svetske kulture.

Mnogobrojne ruske pesme izvodili su sa velikim uspehom i naši pevači i ta tradicija se nastavlja i danas.

Na koncertu će biti izvedene najomiljenije pesme Rusije: patriotske, vojne,  narodne i kozačke kompoziciје uz pratnјu Narodnog Ansambla RTSa. UČESTVUJU UMETNICI IZ BOLJŠOG TEATRA, IZ HORA RUSKE ARMIJE "ALEKSANDROV" I SOLISTI IZ RUSKE FEDERACIJE I SRBI Najlepše pesme Rusije –  pesme kojе volimo!

*U  okviru projekta „Ruska kultura u Srbiji“ BOLJŠOJ ТЕАТАR:

PETR GLUBOKIJ – „IMPERATORSKI BAS BOLJŠOG Njegovo Veličanstvo „Imperatorski bas“ evo već skoro 40 godina caruje u Boljšom teatru.
„Njegov bas odlikuje takva moć, te nijanse, koje su svojstvene samo Šaljapinu “- pišu o njemu muzički kritičari. Nа repertoaru Petra Glubokog takođe ima više od 500 kamernih dela. Izdato je 7 njegovih solo CD kako u Rusiji, tako i u inostranstvu. Pevao je u najboljim svetskim teatrima: Boljšoj, La Skala, Metropoliten Opera, Bastilija i dr. Nagrađen je od strane Predsednika Ruske Federacije, V.Putina, počasnim zvanjem – Narodni umetnik Rusije.

KONSTANTIN ŠUŠAKOV – MLADA ZVEZDA BOLJŠOG
Raskošan, aristokratski bariton: prekrasan ton, prezicne intonacije, elegantan i strastven način izvođenja. Fenomen Šušakova karakterističan je za rusku vokalno-umetničku tradiciju: njegova zadivljujuća veština i umeće da izgradi unutrašnji svet heroja, genijalan vokal i blistava tehnika, dozvoljavaju da se o njemu govori kao o vodećem umetniku mlade garde Boljšog teatra. Pobednk Меđunarodnog konkursa vokala „Operalia“, osnivač Plasido Domingo Pobednk Меđunarodnog konkursa pevača „Кraljica Еlizabeta“, Brisel

i mnogih drugih. Osim uloga u Boljšom teatru, Konstantin Šušakov je nastupao sa vodećim simfonijskim orkestrima Rusije i izvanrednim dirigentima, kao što su: Državni kamerni orkestar „Virtuozi Moskve“, dirigent Vladimir Spivakov Državni simfonijski orkestar „Nova Rusija“, rukovodilac i glavni dirigent – Jurij Bašmet. Ruski nacionalni orkestar, dirigent – Mihail Pletnev


BORIS RUDAK – UMETNIK VOKALA

Lirski tenor Rudaka sa bogatom tonskom paletom, akademska tehnika i umeće da se potpuno pogruzi u muziku, dopuštaju da se o njemu govori kao o mladom, perspektivnom talentu. Pobednik Međunarodnog konkursa operskih pevača u Colmenar Viejo ( Španija).
Boris raduje publiku kvalitetnim vokalom, lepotom zvuka i osećajem za stil.
Budući veran sopstvenom stilu izvođenja, on postojano razvija svoju karijeru, proširujući repertoar. Nastupao je sa: Vladimirom Spivakovim i Državnim kamernim orkestrom „Virtuozi Moskve“, Gotingenskim simfonijskim orkestrom pod rukovodstvom Kristofa Mattiasa-Mjulera, Gostovao je u teatrima u Poljskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Engleskoj, Irskoj i u drugim zemljama Evrope.

SERGEJ PUTILIN – ZLATNI TENOR ANSAMBLA „ALEKSANDROV“

„Anđeoski glas“, Glas zvučan kao ruska „Kaćuša“– odzivi su štampe o Putilinu. Maestralni Sergej Putilin obdaren je glasom isključive lepote i neponovljivog, „ruskog“ tembra. Njegova visoka umetnost, dragocen spoj glasa i velike veštine, nose pečat mudre jednostavnosti i iskrenosti, којe prodiru u srce i dodiruje najdublje strune, prenose najtananije treptaje Velike ruske duše. Sergej je pre svega ličnost: unutrašnje duhovno bogatstvo mu je i dozvolilo da dodje na čelo vokalne umetnosti i da osvoji titulu „Zlatnog tenora“ Ansambla „Aleksandrov“, kojim ga je nagradila oduševljena publika. Vokalnom umetnošću Sergej Putilin se bavi već 20 godina, završio je Rusku Muzičku Akademiju „Gnjesini“. Sa Ansamblom „Aleksandrov“ ima brojna gostovanja po Rusiji i celom svetu (za 5 godina posetio je oko 40 zemalja).


IVANNA – ZVEZDA SA „NARODNIM GLASOM”

Poznata ruska folk-pevačica, narodna umetnica republike Ingušetije. Poseduje lep i jak glas širokog raspona, neobično bogat zasićenim tonom. Ruska lepotica sa „bogatim“, narodnim glasom ! Za Ivannu pesme pišu čuveni ruski i balkanski kompozitori, kao što su Viktor Drobiš, Goran Bregović i drugi, pevačica sa velikim uspehom gostuje širom Rusije i Evrope. U Beogradu će se održati premijera Ivanne na Balkanu ! 2005 godine je potpisala ugovor sa Muzičkom Nacionalnom Korporacijom i počela solo karijeru, snimila je dva albuma.

Branimir Đokić sa gostima:  Snežana Savičić-Sekulić, Merima Njegomir, Jelena Tomašević, Tanja Andrijić, Oliver Njego, Hor Kralj Petar Prvi.

Velika dvorana
19. oktobar, 20.00
Cena ulaznica: 1200, 1600 i 2000 din.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..