U sredu, 12. septembra u 20.00 u Velikoj sali SKCa biće Koncert klasicne muzike - FILIP TOMIĆ, violončelo i JOVANA RADOVANOVIĆ, klavir. Program: J. S. Bah, J. Štraus, Šuman i Pjacola

Filip Tomić
(Kragujevac, 1992.) U pripremni razred muzičke škole u Kragujevcu
polazi sa 4 godine. Pohađao je Akademski muzički koledž pri Moskovskom
konzervatorijumu i studirao na Konzervatorijumu u klasi profesora Alekseja
Seleznjova. Studije je nastavio na Visokoj školi za muziku i igru u Kelnu. Pohađjao je majstorske kurseve kod profesora Ivana Kučera (Ukrajina), Davida Grigorjana (Rusija - Nemčka), Davida Tonhe (Rusija), Tilmana Vika (Nemačka), Uzi Vizela (Izrael), Aziera Polo (Španija), Suzan Ribicki Varga (Švajcarska), Majnharda Holera (Austrija), Mihala Dmohovskog (Poljska - Španija) i Marije Kligel (Nemačka). Pored brojnih nagrada na domaćim takmičenjima zapažene rezultate ostvario je i na međunarodnim takmičenjima. Po pozivu je učestvovao u radu omladinskog muzičkog kampa NOVAIMENA u Suzdalju (Rusija, 2007), Kiparskog omladinskog simfonijskog orkestra (2008), internacionalnog kampa kamerne muzike KOLUVIO u Minhenu (2009) i, kao stipendista španske vlade, na Seminaru španske muzike u Santjagu de Kompostela (Španija) 2010. godine. Dobio je prvu nagradu na takmičenju American Protégé 2011. godine i učestvovao na koncertu pobednika u Karnegi Holu u Njujorku. Pored niza koncerata u Srbiji i Rusiji, svirao je solističke koncerte u Seulu, Parizu, Beču, Briselu, Luksemburgu, Pragu, Brnu, Minhenu, Ingolštatu, Harkovu, Plovdivu kao i na festivalima “Dani muzike” u Herceg Novom, “Barski ljetopis” u Baru, Akordeonfest na Cetinju i OKTOH u Kragujevcu, a 2011. imao je koncert u našoj najprestižnijoj sali - Kolarac u Beogradu.


Jovana Radovanović
- pijanistkinja i umetnica iz Kragujevca, rođena je 1985. godine. Muzičko obrazovanje započela je sa 6 godina u muzičkoj školi "Dr Miloje Milojević". Pod uticajem svog dugogodišnjeg profesora Natalije Tomić istinski je zavolela klavir a mnogobrojni uspesi na koncertima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu (prve nagrade na internacionalnim takmičenjima “Val Tidone Young Talents Competition” u Italiji 2000.g., “Grand prix” u Ženevi iste godine, kao i prve nagrade na domaćim festivalima i republičkim takmičenjima, koje je osvojila kao solista i član kamernih ansambala), dali su joj podstrek da za svoj životni put izabere muzičku umetnost. Završila je diplomske i postdiplomske studije na Nacionalnoj muzičkoj akademiji "P. I. Čajkovski" u Kijevu, u klasi eminentnog profesora Jurija Kota. 2007 godine je diplomirala sa najvišim ocenama i nagrađena je počasnom diplomom Akademije. Njen postdiplomski rad "Svite za klavir J.S.Baha i problemi interpretacije" je proglašen za jedan od najboljih, zahvaljujući čemu upisuje i završava doktorske studije na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Ukrajine. Paralelno započinje pedagošku delatnost u kragujevačkoj muzičkoj školi "Dr Miloje Milojević", kao profesor klavira, a od 2010. godine radi i kao saradnik u nastavi na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu na odseku za klavir.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..