VracharRocksUskoro ćemo vas obavestiti o nastavku festivala Vračar Rocks! i najaviti prve koncerte. U međuvremenu ukazala nam se prilika da pomognemo grupi Beograd u organizaciji povratničkog koncerta grupe Beograd koji će se održati u nedelju 09. septembra na brodu 20/44.

Grupa Beograd je formirana davne 1980. na samom početku stvaranja Novog Talasa i slobodno se može reći da predstavlja prvi elektro bend na teritoriji Jugoslavije. Kao pioniri elektronske muzike  grupa je koristila sintisajzere i ritam mašine i u pocetku bas gitaru koju je ubrzo zamenio sekvencer.

Tekstovi grupe Beograd uvek su bili angažovani i često satirično slikali situaciju u društvu i svom rodnom gradu Beogradu. Prvi demo snimci su izazvali interesovanje Saše Habića tada mladog i neobicnog producenta PGP RTB koji je inspirisao veliki broj muzičara tog doba. Sasa Habić je uradio prve demo snimke grupe Beograd koji su dospeli u ruke Jugotona koji se zainteresovao za rad grupe i na kraju objavio prvi singl grupe Beograd. Singl je dalje izazvao interesovanje medija pa se grupa često pojavljivala na radiju i televiziji. Materijal koji je nastao u tom periodu rezultirao je snimanjem LP ploče REMEK DEPO za PGP RTB.

Posle manjeg broja koncerata  grupa se rasformirala, uglavnom zbog presije profesionalnih menadžera i ljudi oko muzike, koji muziku grupe Beograd i ideje koje ona sa sobom nosi nisu razumeli u potpunosti. Grupa Beograd nije želela da radi kompromise i jedino resenje je bilo rasformiravanje grupe.

Nakon 30 godina od objavljivanja albuma Remek Depo  i potrebe za obeležavanjem nove ere i ideja koje ona sa sobom nosi, grupa Beograd je odlučila da se ponovo okupi i da 2013 snimi novi studiski album.

Dejan Stanisavljević, idejni tvorac I vođa benda povodom ponovnog okupljanja grupe kaže: “Uvek kritički raspoložena grupa je smatrala da je ponovo vreme da se oglasi jer situacija u svetu i zemlji to iziskuje. Potrebno je ponovo pevati o nečemu  što svi osećamo ali retko izražavamo kroz muziku koja sve više i više ima zabavni karakter a sve manje služi kao oruđe bunta i slobode.”

Današnju postavu grupe čine originalni članovi Dejan Stanisavljević (synth, vocal) i Milan Bubalo (Ableton Live sequencer), zajedno sa beogradskim muzičarima nove generacije - Sana Garić  (synth, vocal), Igor Panić  Ziggy (gitara i pedale) I Miroslav Ćatić (bubnjevi).

Povratnički concert grupe Beograd, na kome će zvuke osamdesetih odsvirati sa duhom 2012. godine, održaće se u nedelju 09. Septembra na brodu 20/44 na beogradskom Ušću. Ulaznice koštaju 300 dinara a vrata kluba otvaraju se u 22 časa. Broj karata je ograničen!

Video: Grupa Beograd - Opasne igre 2012 (Stara numera grupe BEOGRAD. U pozadini je tiho podcrtana nova verzija koja sluzi kao koncertna matrica za Reunion Koncert grupe Beograd... )

http://youtu.be/WSuR2BCfYYE

Za novinarske akreditacije možete se obratiti na mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..