Una-StanicSa zadovoljstvom najavljujemo da ce XII sezonu Guarneriusa 5. septembra otvoriti mlada zvezda domace violinske scene, 14-godisnja UNA STANIC i u petak 07. septembra mlada srpska pijanistkinja JOVANA DANKAR već godinama niže uspehe na evropskoj koncertnoj sceni.

14-ogodišnja Beograđanka je svojim izuzetnim talentom i posebnom virtuoznošću,
tako retkom u ovako mladim godinama, oduševila najpre članove žirija, a zatim i publiku,
koja je svojim glasovima odlučila da UNA STANIĆ osvoji treće mesto na takmičenju
koje je Guarnerius pokrenuo 2011. godine, sa željom da promoviše mlade talentovane muzičare i da populariše klasičnu muziku, kroz moderan koncept takmičenja.

Una je do sada osvojila više od 30 nagrada na prestižnim takmičenjima, a trenutno je vanredni student Univerziteta za muziku i umetnost u Gracu i redovna učenica četvrtog razreda violine Odeljenja za talente Srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“ u Zemunu.

Program: Bach, Schubert, Saint-Saens

UNA STANIĆ je rođena u Beogradu. Violinu je počela da uči sa 5 godina. Do sada je osvojila više od 30 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, među kojima su najznačajnije: Prva nagrada na 13. Međunarodnom takmičenju „Remember Enescu“ u Rumuniji (2008.) i Specijalna nagrada „Pro memoria Enescu“, sa nepunih 11 godina, za najbolje izvođenje Eneska u svim kategorijama, među takmičarima do 21 godine;
Druga nagrada na 51. Internacionalnom takmičenju „Kocian“ u Češkoj (2009.);
dve Prve nagrade na XVI Internacionalnom takmičenju „Premio Vittoria Caffa Righeti“ Citta di Cortemilia u Italiji (2008.); Prva nagrada na XI Međunarodnom takmičenju violinista „Petar Toškov“ u Beogradu (2008.); Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju „Beogradski podijum muzičkih talenata“ (2009.); Prva nagrada na Međunarodnom muzičkom takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu (2011.); Prva nagradu na Međunarodnom takmičenju "Ohridski biseri" u Ohridu (2012) Specijalna nagrada - stipendiju na Internacionalnom konkursu "Andrea Postacchini" u Fermu, Italija (2012)
Godišnja nagrada Fonda "Kosta Manojlović" (2012) Brojne Prve nagrade na Republičkim takmičenjima i festivalima (2004.– 2012.), kao i laureati i prve nagrade na mnogobrojnim klavirskim takmičenjima– solo i u klavirskom duu sa sestrom Tijanom. 2010. je bila finalista prestižnog IV Međunarodnog violinskog takmičenja „David Oistrakh“ u Moskvi, u konkurenciji 44 učesnika iz celog sveta. Ove godine Una je na Republičkom takmičenju je osvojila tri Laureata. 2011. godine je osvojila Laureat na Smotri muzičkih talenata, održanoj u Sremskim Karlovcima, pod pokroviteljstvom predsednika države, kao i treću nagradu na Takmičenju mladih talenata klasične muzike iz Srbije „Nagrada Guarneriusa“ u Beogradu.




2. KONCERT
Petak, 7. septembar 2012. godine u 20 časova

JOVANA DANKAR, klavir

Mlada srpska pijanistkinja JOVANA DANKAR već godinama niže uspehe na evropskoj koncertnoj sceni i dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Sa 16 godina, kao najmlađi student u generaciji, započinje studije klavira
na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala sa nagradom iz fonda
Slobodanke Milošević Savić za najbolji diplomski ispit, a školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Drezdenu, gde završava postdiplomske i master studije, sa velikim pohvalama.

Jovana, koja je od maja 2012. godine članica uglednog muzičkog društva
“Jehudi Menjuhin- Live music now“, premijerno će nastupiti u Guarneriusu,
sa programom na kojem će se naći kompozicije Lista, Skrjabina, Mesijana i Debisija.

JOVANA DANKAR je rođena 1985. godine u Pančevu, gde je pohađala osnovnu i srednju muzičku školu.

Sa 16 godina, kao najmladi student u generaciji, započinje studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, klasa prof. Nevene Popović, a diplomirala je 2006. godine. Iste godine upisuje postdiplomske studije klavira na Muzičkoj akademiji “Carl Maria von Weber“ u Drezdenu, klasa prof. Winfried Apel, koje završava sa pohvalama 2008. godine.

Master studije klavira koje slede na Akademiji u Drezdenu završava uspešno 2010. godine.

Za vreme studijskog boravka u Nemačkoj, Jovana Dankar je bila stipendista DAAD (organizacija Republike Nemačke za razmenu studenata) i privatnog fonda “Oscar i Vera Ritter“ iz Hamburga.

Jovana Dankar je dobitnica brojnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima, kao što su:

1. nagrada na međunarodnom takmičenju "Petar Konjović" u Beogradu 2000. godine;
1. nagrada na međunarodnom takmičenju u Šapcu 2001. godine;
na takmičenju "Grand Konzerteum" u Atini osvaja 2. nagradu ( 1. nije dodeljena);
1. nagrada na državnom takmicenju u Nišu 2002. godine
1. nagrada na takmičenju "Città di Racconiggi" u Italiji 2003. godine.

Od maja 2012. godine članica je društva “Yehudi Menuhin - Live Music Now“.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..