BBF10U osnovnoj ideji Belgrade Beer Festa je širenje tolerancije i nakon deset dugih godina, sa sigurnošću možemo da kažemo, da je festival postao originalna regionalna institucija, koja pokazuje lepa lica, energiju i pozitivni duh Balkana, kako u Srbiji, tako i širom sveta.

Pozitivan duh koji se oseća na Beer Festu, pored rokenrola, proizvod je otvorenih kapija za posetioce svih uzrasta, afiniteta i socijalnih kategorija, koji biraju svoju tačku na velikoj livadi, dolaze u većem društvu i ostanu u proseku četiri sata.

Belgrade Beer fest nije samo pivo, ali bez piva ne bi bio ovo što jeste. Zlatnožuti napitak se pokazao u svom izobilju i raznovrsnosti kao antidepresiv, stimulans, hrana i piće.
Gosti, iz Beograda, regiona, sveta su svedoci lica našega grada kakvog ga volimo - inventivan, ogroman, radostan, lep i dobronameran. Jedan veliki grad prepun mladih, različitih ljudi koji imaju isti cilj - dobro druženje.

Nadamo se da je Belgrade Beer Fest doprineo da Beograd postane jedna od deset najpoželjniih tačaka sveta za mlade turiste.

Producent Belgrade Beer Festa, Beogradska kulturna mreža,veliku zahvalnost duguje Gradu Beogradu, Odeljenju za praćenje, koordinaciju i kontrolu projekata “Čvorište” i svim javnim komunalnim preduzećima, bez kojih ovako veliki festival ne bi mogao da se realizuje na odgovarajući način. Posebno smo zahvalni Turističkoj organizaciji Beograda i Srbije.
Zahvaljujemo se posebno Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije i Policijskoj upravi za grad Beograd, na nesebičnoj pomoći u radu na bezbedonosnom segmentu festivala. Zajedničkim radom, učinili smo da ovo bude izuzetno miran festival, koji ce ostati upamćen po dobroj zabavi, muzici i druzenju.

Zahvaljujemo se izvođačima na fantastičnoj, uvežbanoj i inspirativnoj svirci koja je proizvela ovolike količine energije. Zahvaljujemo se medijima, kojima često nije bilo lako da procene broj posetilaca, jer se veličina ove manifestacije dobro vidi jedino iz – vazduha. Zahvalni smo sreći, podarila nam je šest meteorološki najprijatnijih dana ovoga leta.
Zahvaljujemo se na strpljenju i razumevanju malobrojnima koji nisu bili ili nisu naklonjeni Belgrade Beer Festu.

I na kraju, zahvaljujemo se divnim posetiocima. Vidimo se dogodine!


Činjenice i brojke:  10. Belgrade Beer Fest

* Ukupan broj posetilaca je oko 700.000, prema podacima o broju prisutnih svako festivalsko veče u 10:30. Tu nisu uračunati posetioci koji su pre toga napustili festivalski prostor i oni koji su došli kasnije. Prosečan boravak na Beer Festu je četiri sata.

* Za vreme koncerta Plavog orkestra, u subotu,  u jednom trenutku, festivalski prostor je morao da bude zatvoren zbog velikog broja posetilaca.

* Belgrade Beer Fest je ušao u knjigu Denis Vilkoksa “Think”, kao jedinstven primer promocije gradova i država. Vilkoks je jedan od najvećih PR stručnjaka današnjice, bivši profesor i direktor Škole za novinarstvo i masovne komunikacije na Državnom univerzitetu San Hoze u Kaliforniji.

* Nastupalo je ukupno 49 izvođača: 35 iz Srbije, 4 iz Bosne i Hercegovine, 4 iz Hrvatske, 3 iz Slovenije, 2 iz Makedonije i Pete Tong, iz Velike Britanije.

*Zahvaljujući društvenoj kampanji “Biram da recikliram”, koju smo sprovodili sa strateškim partnerom Ball Packaging Europe Beograd i akciji recan fonda, prikupljeno je 200 kg limenki


*Za najbolje pivo festivala publika je izabrala Coronu, najlepši štand je drugu godinu za red imao Staropramen, a za najbolju promociju ove godine je izabrana Lav Can Fun Zone
U tradicionalnom takmičenju u brzom ispijanju piva, Lavovski cug, u muškoj konkurenciji je pobedio Martin Kajtazi, koji je limenku od pola litre popio za 8,02 sekunde, a u ženskoj Jovana Adamović, koja je istu količinu piva popila za 11,98 sekundi.


* Preduzete mere bezbednosti su urodile plodom. Festival je prošao bez ijednog ozbiljnijeg incidenta i na to smo posebno ponosni. Beograd je i ovaj put pokazao  svoju gostoljubivost prema inostranim posetiocima u najlepšem svetlu.



Izvođači o 10. Belgrade Beer Festu:

 


Aca Celtic, Ortodox Celts
(Izvor: BKM, 19. 8. 2012, 00:45, backstage)

“Nadao sam se unapred da će ovo biti naša najbolja svirka za ovih 10 godina na Beer Festu, a tako je i bilo. U nekim segmentima, to je nadmašilo i moja očekivanja, a pretopstavljam i publike. Još smo pod utiscima i nadrenalinom... sad bi mogli da izađemo i da sviramo još dva ipo sata, eto, toliko je bilo dobro.
Kad je Beer fest počinjao, bio je san koji se u jednom trenutku ostvario u onim okolnostima i mogućnostima u kojima je to bilo moguće, a sad se pretvara u ono što svi želimo da on bude”.

Siddharta:
(Izvor: BKM, 18. 8. 2012, 23:45, backstage)

“Pre dve godine smo svirali na Beer Festu  i bilo je dobro, ali ovo sad je neverovatno, još luđe, ne znam šta se desilo, ali je bilo stvarno fenomenalno. Beer Fest je manifestacija koji stvarno treba podržati i trebalo bi da se dešava i u Sloveniji. Na bini i u publici je vladala prava, dobra energija i to je nešto neverovatno. Nadamo se da ćemo uskoro opet svirati u Beogradu”.

Saša Lošić, Plavi orkestar:
(Izvor: Nezavisne, BiH, 18. 8. 2012.)

“Ovo je koncert pred najvećim brojem posetilaca pred kojima je Plavi orkestar ikada svirao. Ovde je, kažu, bilo 130.000. Ali, ja ne vjerujem u brojke, vjerujem u energiju koja je prohujala negde na sredini koncerta. Kao da su nas odjednom svi shvatili, kao da smo postali deo publike i oni deo nas. Postali smo narodni orkestar. Bilo je fascinantno, posebno kada je publika, dok smo svirali pjesmu „Sava tiho teče,“ izvadila mobitele.

Sejo Sexon, Zabranjeno pušenje
(Izvor: clix.ba (Sarajevo X portal), 18. 8. 2012.)

“Ovo je najbrojnija publika pred kojom smo nastupali u životu. To je nešto što ćemo zauvek upamtiti. Slike sa koncerta ćemo staviti u svoje kafiće, frizeraje i restorane,  jednom kad više ne budemo mogli na noge i kad se budemo počeli baviti ozbiljnim biznisom, odmah pored „ljute ose“. Beogradska publika je fenomenalna. Najljepši su koncerti kad publika učestvuje, kao što su najljepše utakmice, kad timovi imaju prave navijače. Beograd je stvarno jedna posebna priča, grad  koji je ušao u top ten svjetskih noćnih atrakcija, grad sa najvećom ponudom zabave, vjerovatno u cijelom regionu, a sigurno u jugoističnoj Evropi”.

Kiki Lesandrić, Piloti

1. (Izvor: BLIC, 14. 8. 2012, nekoliko minuta pre nastupa)
“Prošle godine smo zatvorili Beer Fest, a sada otvaramo i mnogo nam je drago zbog toga. Ovo je jedna potpuno blesava manifestacija i radujemo se večerašnjem nastupu. Nadam se da će biti još bolje i još više ljudi”, rekao je za "Blic" Kiki Lesendrić nekoliko minuta pre nastupa.

2. (Izvor: INFORMER, 16. 8. 2012)
“Volim festivale jer se na njima oseti pravi puls publike. Velika je čast svirati na našem Beer Festu. U tih nekoliko dana, mi smo centar sveta. Mnogo ljudi, pretežno stranaca, dobra muzika, dobro pivo”.

Neša Galija
(Izvor: PRESS, 16. 8. 2012.)

“Beer Fest je trenutno najbolji domaći festival, zato što promoviše aktivne domaće bendove. Verujem da festival ima smisla samo ako na njemu pretežno nastupaju domaći izvođači. U redu je da nastupaju i stranci, ali ne da festival bude posvećen isključivo stranim grupama”.

Bilja Krstić
(Izvor: PRESS, 17. 8. 2012.)

“Ovo nam je drugi put da nastupamo na Beer Festu, a radujem se zato što festival i mi imamo isto godina i proslavićemo jubileje zajedno. Beer Fest mi je veoma drag, zato što ekipa koja ga radi, pravi vrlo zaokružene i kompletne programe i vodi računa o promociji domaćih bendova, naročito rokenrola, ali i drugih žanrova”.

Đule, Van Gogh
(Izvor: BKM, 19. 8. 2012, par minuta posle koncerta)

“Atmosfera je bila fenomenalna sudeći po raspoloženju publike. Zajedno smo podelili ovu divnu noć i na način kako to i zaslužuje deseti jubilarni Beer Fest dostojastveno zatvorili festival. Beer Fest je poseban festival, dostojanstven. Iz godine u godinu se kreativna lestvica podiže. Drago mi je da su uspeli, idemo dalje sledećih 10 godina, svi zajedno”.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..