IMG_7333U nedelju, 8. jula 2012 godine, sa početkom u 20.30 časova, na festivalu "Bojčinsko leto", u organizaciji GO Surčin, na Letnjoj sceni u Bojčinskoj šumi održaće koncert Esma Redžepova & Esma's Band. Balkanska i svetska zvezda etno-džez muzike, Esma Redžepova, nastupiće u Beogradu posle sedam godina.

Esma Redžepova rodjena je 8. avgusta 1943.godine u Skoplju, kao peto dete u porodici.
Još kao dete pokazuje interes za muziku, a u školi uočavaju njen izvanredan glas i direktor je prijavljuje za takmičenje"Mikrofon je vaš". Na njenu sreću Radio Skopje prvi put snima takmičenje u nameri da snimak odloženo emituje. Esma Redžepova pobedjuje na ovom takmičenju iako ima samo11 godina.Na ovom takmičenju upoznaje Stevu Teodosijevskog, koji, fasciniran njenim glasom, odlazi njenim roditeljima sa predlogom da mu dozvole starateljstvo nad njom, u želji da je muzički obrazuje i od nje napravi estradnog izvodjača. Roditelji daju saglasnost i od tog momenta počinje saradnja Esme i Ansambla Teodosijevski.

Popularnost im raste, radeći i kao grupa u okviru Radio Skoplja. Za prvomajsku emisiju TV Beograd predlaže, kao predstavnika Makedonije, Esmu i Ansambl Teodosijevski, ali odgovorni u Radio Skopju misle da predstavnik Makedonije treba da bude etnički Makedonac ili Makedonka, a ne Rom.. Revoltiran takvim postupkom Stevo Teodosijevski napušra Radio Skopje i sa Esmom odlazi u Beograd, gde ostaje 30 godina, koliko i traje embargo Radio Skopja na emitovanje emisija sa njihovim nastupima.

Nižu se uspesi na evropskim i svetskim scenama. U "Olimpiji" Esma nastupa 1960. godine, a 1976. godine, na Prvom festivalu romske muzike u Indiji, Esma Redžepova zvanično je proglašena Svetskom kraljicom romske muzike. Od brojnih nagrada pominjemo njeno proglašenje Primadonom evropskog pevanja (1995. u Frankfurtu), u Moskvi 2001.godine. proglašena je Milenijumskom pevačicom, 2002. godine Ženom godine u Makedoniji. Počasni je akademik Norveške Akademije nauka i  umetnosti od 2005.god.


<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..