U susret 2024. godini i obeležavanju četiri decenije od objavljivanja prvog albuma EKVa, Zadužbina Milana Mladenovića vredno radi na tome da sveobuhvatna diskografija jednog od najvećih autorskih bendova na teritoriji bivše Jugoslavije bude dostupna u najboljem mogućem kvalitetu, u skladu sa zahtevima savremene produkcije. U saradnji sa ZKP RTV Slovenija remasterizovana su prva četiri albuma: ,,Katarina II", ,,Ekatarina Velika", ,,S vetrom uz lice" i ,,EKV Live 1986" i od 11. decembra 2023. dostupna su na digitalnim muzičkim servisima.

Remaster ovih izdanja potpisuje Vladimir Moritz, uz Ivana Fecea Firčija, nekadašnjeg bubnjara EKVa i člana Upravnog odbora Zadužbine, kao stručnog konsultanta.

"Jedan od najznačajnijih događaja u mom životu je prisustvo koncertu EKVa krajem '80-ih u Novom Sadu, na platou kod SPENSa. Magija koju sam tada osetio je ostavila trag na mene do dan danas i nisam ni slutio da ću par decenija kasnije imati tu čast da budem deo projekta remasteringa i restauracije prva četiri albuma EKVa”, kazao je o radu na ovom važnom projektu Vladimir Moritz.

Da savlada sve prepreke, ostane u okvirima estetike EKVa, a da postigne vrhunske rezultate, u restauraciji i remasteringu Vladimiru je pomogao Ivan Fece Firči, ali i softverske mogućnosti koje pruža veštačka inteligencija.
 
"Velika je i čast i odgovornost uraditi posao što je bolje moguće sa što manje intervencija, koje bi mogle promeniti estetiku muzike koju toliko generacija fanova poznaje u najmanji detalj. Srećom, desila se ekspanzija kompjuterskih programa za obradu zvuka koji koriste AI, a koji su omogućili zahvate koji do pre samo godinu dana praktično nisu bili mogući, ili je zahtevalo neuporedivo više radnih sati za jedan jednostavan zahvat”, dodaje Moritz.
 
Kaže da je album ,,Live 1986” najbolji primer upotrebe veštačke inteligencije, gde je zbog prilično neujednačenog miksa vokal Milana Mladenovića često bio u drugom, a ponekad i u trećem planu.

"Uz pomoć AI sam uspeo da skinem veo sa snimaka i sada se posle toliko godina mogu čuti mnogi detalji koji su, inače, bili sakriveni. Na ,,Live 1986” se sada čuje i publika koja peva zajedno sa Milanom i Magi”, objašnjava Moritz upotrebu najsavremenijih alata u restauraciji snimaka starih skoro četiri decenije.

Prva četiri albuma EKVa remasterizovana su zajedničkim radom Zadužbine Milana Mladenovića i ZKP RTV Slovenija na očuvanju zaostavštine EKVa na način dostojan svih umetnika koji su prošli kroz jedan od najvećih jugoslovenskih bendova svih vremena.

"U ZKP RTV Slovenije smo oduvek težili ka objavljivanju kvalitetnih sadržaja.To smo prepoznali i kod Ekatarine Velike, kultnog benda svetskog formata. Izdali smo čak četiri njihova albuma i veoma smo srećni i počastvovani što smo i sami mogli da doprinesemo tome da sva njihova dela budu na jednom mestu", kažu u ZKP RTV Slovenija.

Ranije ove godine, u saradnji PGP RTS i Zadužbine, na digitalnim muzičkim servisima su postali dostupni i remasterizovani EKV albumi ,,Ljubav", ,,Samo par godina za nas", ,,Dum Dum" i ,,Neko nas posmatra", restaurisani direktno sa originalnih studijskih traka. Remaster albuma ,,Ljubav" i ,,Samo par godina za nas" potpisuje Nenad Kuzmić, a ,,Dum Dum" i ,,Neko nas posmatra" Dragiša Uskoković Ćima i Marko Milivojević, nekadašnji članovi EKVa.

Sada je svih osam remasterizovanih albuma EKVa dostupno na digitalnim muzičkim servisima, a 2024. godine, povodom 40 godina od objavljivanja debija ,,Katarina II”, biće objavljeni i ekskluzivni vinilni i CD boks setovi ovog kultnog benda.





<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..