nedzad-salkovicNakon velikog uspeha prošle godine, producentska kuća Haarlem S ponovo organizuje veliki koncert istaknutih interpretatora sevdalinki koji će se održati se 22. novembra u velikoj dvorani Sava centra sa početkom od 20 časova.
Ovom prilikom nastupiće veći i kvalitetniji broj pevača sevdalinki među kojima treba istaknuti pre svega Nedžada SALKOVIĆA, najboljeg pevača poznatog po mnogim hitovima, pre svih, Ne klepeći nanulama. Tu je i primadona, vrhunska pevačica Merima NJEGOMIR, zatim, Muhamed MUJKANOVIĆ, Nedžad IMAMOVIĆ, sin pokojnog velikana sevdaha Zaima Imamovića, Marija ŠESTIĆ, pevačica iz Banja Luke, priznata kao vrsna pevačica sevdalinki a poznata i kao predstavnica Bosne i Hercegovine na Evroviziji 2007.godine. Tu su i Vesna HADŽIĆ, Zekija SUMAN, Avdo LEMEŠ na sazu, Asim BRKAN iSubhija ŠEHOVIĆ.

Kao specijalni gosti pojaviće se se svetska atrakcija MOSTAR SEVDAH REUNION, jedna od retkih koja je snimila nekoliko CD-a za inostrano tržište i o kojoj je BBC snimio dokumentarac. Hari Varešanović / HARI MATA HARI/, za koga je poznato da mu je deda bio učitelj pevanja sevdalinki pokojnim Safetu Isoviću, Zaimu Imamoviću, Himzi Polovini i drugima. I Hari Varešanović je priznati pevač sevdalinki i sigurno će biti zanimljivo slušati ga u ovom zahtevnom pevačkom žanru.

Jedanaestočlani orkestar Dinka Mujanovića pratiće umetnike dok izvode neke od večnih pesama kao što su „Moj dilbere“, „Mila majko, šalji me na vodu“ ili „Žute dunje“, „Snijeg pade na behar, na voće“, „Ne klepeći nanulama“,  „Lijepi li su Mostarski dućani“ i druge….

„Sevdalinka je čista lirska poezija, ali i nešto više. Ona je najidealniji spoj riječi i tona, pjesničkog i muzičkog sadržaja. Sevdalinka postoji kao melodija odnosno kao auditivni fenomen tek kad je zapjeva pravi pjevač. Dakle, ne slova ni zvuk ni note, nego interpretacija – sevdalijski način pjevanja“ svojevremeno je pisao o sevdahu čuveni banjalučki kompozitor Vlado Milošević. Sevdalinke su pisali i čuveni pesnici kao što su Jova Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Jovan Dučić, Branko Radičević, a među njima posebno se ističe Aleksa Šantić sa večnom pesmom „Emina“.

Kod balkanskih naroda reč sevdah dolazi sa istoka od starih arapskih, grčkih i turskih reči za ljubavni zanos, strast, ali i bol koju samo ljubav može da stvori u čoveku. Ove melanholične ljubavne pesme često prenose istinite, ali tragične priče. Interpretatori kao umetnici u centru sevdaha doživljavaju pesmu krajnje intiman način reprodukujući sve njene nijanse pred publikom dok se svaki slušalac ne poistoveti sa pesmam koje ostаvljаju osećаje ljubavi, čežnje i bola, ali neretko i nostalgije za nekim vremenima, običajima i dragim ljudima. Tradicionalno se izvode u pratnji saza, arhaičnog i autohtonog balkanskog instrumenta koji datira iz srednjeg veka i do danas je ostao prilično različith od sebi srodnih instrumenata u Evropi i Aziji.

Karte za koncert su u prodaji na blagajni Sava centra i Bilet servisa po ceni od 1500, 1900, 2300.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..