Pesme „Sivi dan" i „Tko je zgazio gospođu mjesec" od uskoro dostupne na zlatnom vinilu. Drugi album grupe Videosex, jednog od legendarnih bendova ih 80-ih, pod nazivom „Lacrimae Christi" iz 1985. godine biće uskoro objavljen i to prvi put kao međunarodno izdanje. Izvorni snimci sa ovog albuma su remasterizovani i biće dostupni na zlatnom vinilu. Grupa Videosex osnovana je 1982. godine u Ljubljani. Bend su činili Anja Rupel (vokal), Janez Križaj (bas gitara), Iztok Turk (bubnjevi), Matjaž Kosi (klavijature) i Nina Sever (klavijature). Bend je debitovao u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, kada je nastupio s Decom socijalizma i Katarinom II. Krajem 1983. objavljuju debitantski singl koji uključuje pesme „Moja mama" i „Kako bih volio da si tu".

Veoma brzo Videosex stiče ogromnu popularnost, a sa albumom „Videosex '84" iz 1984. postaju omiljeni širom Jugoslavije. Deo ovog albuma je i pesma „Detektivska priča" koja je doživela veliki uspeh kod publike.

Drugi album „Lacrimae Christi" („Kristove suze") Videosex objavljuje 1985. Pesme sa ovog albuma „Sivi dan" i „Tko je zgazio gospođu mjesec" postale su veliki hitovi. Na albumu je gostovao klavijaturista Laza Ristovski (Bijelo Dugme). B-strana albuma snimljena je u tada aktuelnom pop stilu s elementima swing-jazza. U odnosu na prvi album, produkcija ovog albuma bila je vrhunska, jer su korišćene najmodernije tehnike snimanja i komponovanja.

Remasterizovano izdanje koje u Srbiji izlazi posredstvom izdavačke kuće Mascom sadrži neke od najvećih hitova: „Sivi dan", „Stakleno nebo", „Mjesec", „Tko je zgazio gospođu mjesec" i mnoge druge.

Nakon ovog Videosex objavljuje mini-album "Svet je zopet mlad" 1987. godine, a na njemu su se našli hitovi "Orion" (izvorno Katja Levstik), "Vozi me vlak v daljave" (izvorno Beti Jurković) i "Zemlja pleše".

Grupa se raspala 1992. godine kada je Anja Rupel odlučila da krene samostalnim putem.

Pesma „Detektivska priča" bila je na 57. mestu liste 100 najboljih jugoslovenskih pesama svih vremena (Radio B92), dok je „Videosex '84" 2015, zauzeo 58. mesto na listi najvećih jugoslovenskih albuma hrvatskog izdanja časopisa Rolling Stone. I ovo izdanje je dostupno na vinulu.

Zlatno izdanje „Lacrimae Christi" već sada može da se naruči putem sajta mascom.rs, dok će album u Srbiji biti dostupan samo u MASCOMSTORE radnjama, sredinom jula.

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..