Treće izdanje de:sonanz – festivala elektronske muzike i medijumske umetnosti održaće se na nekoliko lokacija u Skoplju od 30.09 dо 8.10.
Festival koji se realizuje u okviru organizacije Gete-instituta Kancelarije za veze u Skoplju i Udruge građana Domino, i ove godine makedonskoj publici će približiti savremene tendencije elektronske muzike, improvizacije i video – umetnosti putem nastupa renomiranih umetnika iz Nemačke, Norveške, Mađarske, Makednije i regiona.

Ove godine na de:sonanz-u će nastupiti i ekscentrični duo Mouse on Mars, mikrohaus-umetnik i producent Isolée (Изоле), Roman Flügel (Роман Флигел), jedan od najvećih i najuticajnijih tehno producenata nemačke elektronske scene, a Schneider TM (Шнајдер ТМ) će doloviti urbanu berlinsku atmosferu putem njegovih Construction Sounds (Звуци градилишта), vizuelno „mapiranih“ od strane poznatog medijumskog umetnika i predavača Lillevana (Лилеван).

Ništa manje bitan deo festivala je i edukativni program, koji ovoga puta prevazilazi geografske i uzrasne granice. Radionica Sample&Hold u svom fokusu ima tkz. field recordings (теренскe снимкe). Umetnici iz Jugoistočne Evrope i iz Makedonije pod vođstvom nemačkog artista Dirka Dreselhausa istraživaće nekoliko dana zvučna obeležja urbanih predela Skoplja, a deca od 9 do 12 godina zajedno sa članovima umetničkog kolektiva Staalplaat Soundsystem će imati mogućnost da kreiraju i prezentuju muzičke instrumente napravljenih od starih uređaja za domaćinstvo.

Značajan segmenat programa su i nastupi makedonskih umetnika Andreasa Herca i Mirka Popova, a za vizuelnu podršku pobrinuće se renomirana makedonska video umetnica Slađana Bogeska koja nastupa pod pseudonimom xx+xy visuals.
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..