U ponedeljak, 11. marta 2019. u 18:00 u Glavnom holu Doma omladine Beograda, THE KINKS – ARTHUR (Or the Decline and Fall of the British Empire) & BIG STAR – RADIO CITY. Predstavljamo neke od najvažnijih stranica rokenrol istorije! Ovoga puta ćemo vam skrenuti pažnju na dva ključna autorska rok albuma, koje potpisuju dve grupe koje su otelotvorenje ovog principa: The Kinks i Big Star, odnosno njihovi lideri – Rej Dejvis i Aleks Čilton.

Kad su godine 1969. tad već svetski poznati britanski hitmejkeri The Kinks, kao jedan od najznačajnijih bendova tog trenutka, objavili jedan od prvih konceptualnih albuma „Arthur“, kritika ih je dočekala sa oduševljenjem. Ne samo da je ploča imala težinu ozbiljnog romanesknog dela, nego je stvar po imenu „Victoria“ bila jedna od najpopularnijih te godine. Rej Dejvis se ovde pojavljuje kao superiorni poznavalac i tumač engleskog duha, te zapisničar propasti njegove veličine u pop kulturnim vremenima.

Mesto sastava Big Star u američkoj rok muzici po svemu je jedinstveno – mada dolaze iz rodnog mesta rokenrola, Memfisa, Tenesi, oni su svakako bili najanglofonskiji bend svoje generacije. Godine 1974, njihov drugi album „Radio City“, predstavio ih je kao autore jedne od najinspirativnijih kolekcija emotivnih pop-rok pesama ikad. Predvođeni nekadašnjih vunderkidom Aleksom Čiltonom, ovde na vrhuncu zrelosti, Big Star u svoje vreme nisu imali sreće – loša izdavaćka kuća i distribucija, učinile su da sve što su radili prođe nezapaženo. Međutim, ostavili su dubok utisak na kritičare i druge muzičare, te je uticaj ovog albuma rastao sa godinama, da bi tokom osamdesetih – u vremenima alternativnog roka – bio priznat za autentično remek delo.

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..