Hor Radio televizije Srbije 30. maja kreće na desetodnevnu turneju pod nazivom “Tragovima Mokranjca” na kojoj će publici u Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji predstavi remek-dela srpske i ruske muzičke baštine komponovana u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka. Naš jedini profesionalni horski ansambl će na desetodnevnoj turneji, uz maestra Bojana Suđića, publici i stručnoj javnosti predstaviti kompozicije Kornelija Stankovića, Stevana Mokranjca, Sergeja Rahmanjinova, Stevana Hristića i Marka Tajčevića, koje se smatraju reprezentativnim ostvarenjima srpske i ruske horske muzike.

Turneja Hora RTS u zemljama zapadne Evrope je od izuzetnog značaja za promociju ovog renomiranog ansambla, koji je od strane evropske kritike, osamdesetih godina 20. veka, imao reputaciju jednog od najboljih profesionalnih horova Evrope. Ovo je prilika da pored profesionalnih interpretativnih kapaciteta predstavimo i reprezentativna dela srpske horske literature, čime na najbolji način, u kulturološkom smislu, predstavljamo i našu zemlju. Turneja je osmišljena sa idejom da se publici predstavi specifičan način interpretacije duhovne i svetovne muzike, koji je karakterističan za horsku tradiciju pravoslavnih zemalja. Gde se voluminoznost zvuka ansambla prepoznaje u dinamičnom nijansiranju od gotovo nečujnog do uzbudljivo gromoglasnog zvuka. U tom smislu program smo obogatili i delima ruskih kompozitora, želeći da predstavimo široku paletu vokalnih horskih mogućnosti ansambla, izraženu kroz duhovni i svetovni program. - izjavio je Bojan Suđić, izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije Radio televizije Srbije i šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS

Na koncertima će biti izvedeni odabrani napevi iz Osmoglasnika Kornelija Stankovića, harmonizovani za četvoroglasni hor, potom Svjati Bože iz Opela u b-molu Stevana Hristića, a prvi deo koncerta biće završen jednim od najatraktivnijih stavova – Vospojte iz Četiri duhovna stiha Marka Tajčevića. U drugom delu publika će imati prilike da čuje dva najčuvenija stava iz opusa duhovne muzike Stevana Mokranjca - Njest svjat iz Opela i Heruvimsku pesmu iz Liturgije, kao i bisere ruske muzike Bogorodice djevo i Blagosloven jesi Gospodi iz Svenoćnog bdenija Sergeja Rahmanjinova. Na kraju koncerta Hor RTS izvešće Treću i Petu rukovet Stevana Mokranjca, zaokružujući program i značajnim delima srpske svetovne horske literature.

Pored kulturološke, turneja Hora RTS je značajna i po svojevrsnoj diplomatskoj misiji, čiji je cilj da se kulturna tradiicija naše zemlje percipira kao referentni činilac evropske kulturne ponude, te da svojim profesionalnim i umetničkim osobenostima bude prepoznatljiva kako na inostranim koncertnim podijumima, tako od strane inostranih horskih ansambala i evropske publike.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..