celofestPovodom  VIII medjunarodnog Čelo festa u Beogradu, 10. jula u  20.00h,  odrzaće  se koncert  Filharmonije milanske Skale u Sava Centru. Karte  se  mogu  kupiti na biletarnici Sava Centra po ceni od 1.200, 1.600, 2.000 i 2.400 dinara.

 

Na ovogodišnjem festivalu pod nazivom "Od baroka do roka"  u prestižnim beogradskim salama Kolarčevoj zadužbini, Sava centru, Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" i Skupštini grada Beograda na brojnim koncertima će biti predstavljen violončelo u svoj širini izraza koje nudi.

 

Festival će 4. jula u Kolarčevoj zadužbini otvoriti Beogradski gudački orkestar “Dušan Skovran“ pod dirigentskom upravom Obrada Nedeljkovića i violončelisti Milan Karanović i Nemanja Stanković. Otvaranje će biti u znaku italijanske muzike za violončelo od baroknih majstora, romantičara do savremenih kompozitora i violončeliste Đovanija Solime poznatog po saradnji sa američkom kantautorkom Peti Smit, kombinovanju klasične i rok muzike.

 

Drugog festivalskog dana u Skupštini Beograda nastupiće violončelista i docent na FMU Srđan Sretenović sa veoma interesantnim programom. Sa stalnom saradnicom, pijanistkinjom Nedom Hofman izvešće Sonatu za violončelo i klavir u D molu Frenka Bridža, kako je rekao, lepu ljubavnu muziku romantičarskog duha a potom sledi kontrast, savremena muzika.

 

Svetsku premijeru imaće porudžbina Jugokoncerta, delo kompozitorke Svetlane Savić "Soneti" za violončelo, klavir i elektroniku koje je prijemčivog zvuka za mlađu publiku, zatim Sonata za violončelo i klavir br. 2 Ivana Jevtića koja se Sretenoviću dopala "na prvo slušanje" i za kraj koncerta obrada iz mjuzikla "Dreamgirls" Henrija Krigera, duet čela i glasa, Sretenovića i soprana Katarine Jovanović.

 

Veoma zanimljiv koncertni program najavili su mladi muzičari i kolege na FMU čelista Dragan Đorđević i pijanista Vladimir Milošević, koji će prvi put u Srbiji izvesti Sonatu za violončelo i klavir Edvarda Laloa.

Prvi put u Beograd dolazi slavni finski violončelista Ansi Kartunen. Na koncertu 5. jula u Skupštini Beograda izvešće izbor iz dela "Misteriozne varijacije" koje je 30 kompozitora komponovalo za 50. rođendan Kartunena.

 

Pozivu da dođe na 8. Čelo fest odazvao se profesor Univerziteta u Londonu Dejvid Strejndž, nekadašnji prvi čelista Kraljevskog filharmonijskog orkestra danas posvećen dirgovanju i pedagogiji.

Strejndž će spremiti ansambl najtalentovanijih mladih srpskih violončelista koji će izvesti popularni program od Debisija do pop i rok kompozicija grupa “Kvin“ i “Aba“.

 

Na 8. Čelo festu nastupiće najuglednija srpska violončelistkinja i pedagog, profesor FMU Sandra Belić koja je i osnivač i umetnički direktor festivala.

 

Finale festivala je u znaku velikog svetskog orkestra, dirigenta i mlade violončelistkinje, tako da će 10. jula u Sava centru nastupiti Filarmonijski orkestar milanske Skale sa dirigentom Danijelom Hardingom i 25. godišnja Mari-Elizabet Heker, violončelistkinja čija je karijera u usponu nakon pobede na konkursu Rostropovič u Parizu 2005.godine.

 

Osmi Beogradski međunarodni čelo fest održaće se od 4. do 10. jula.

<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..