trio-1Miško Plavi, Vasil Hadžimanov, Srdjan Dunkić  i Lena Kovačević u istom bendu Supergrupa na Nišvilu. Trio Miška Plavog u kojem su još i klavijaturista Vasil Hadžimanov i bubnjar Srdjan Dunkić – Johny, o sa specijalnim gostom za ovu priliku pevačicom Lenom Kovačević,  nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu 13. avgusta.



Lider benda, multiinstrumentalista Miško Plavi, koji poslednjih godina gradi svetsku karijeru kao harmonikaš, pojavio se na novotalasnoj rock sceni još početkom osamdesetih kao gitarista, basista, klavijaturista, kompozitor, aranžer i producent sarađujući u više važnih bendova: Via Talas, D’Boys, Piloti, EKV.  Od 2000. godine, izvodeći solo program pod nazivom “Music Around the World” idrđao je preko 150 koncerata u Japanu gde je pre tri godine nastupao i sa svojim triom, kada je i objavio album “Istok ljubi zapad”. Napisao je muziku za više sdrpskih, francuskih i američkih filmova.

 

Vasil Hadžimanov jedan je od prvih diplomaca čuvene Berklle akademije sa ovih prostora (studirao je klavir i aranžiranje), ali i jedan od najinventivnijih i  najaktivnijih jazz i fusion muzičara. Tokom godina provedenih u USA saradđivao je i sa Matt Garrison-om, Rick Peckham-om, Leroy Jenkins-om (u njegovoj rep operi “Funky Faust”), George Garzone-om, Ayib Dieng-om, Paskal Bokaro-om, David Gilmore-om, David Binney-jem, Chris Cheek-om, Markom Đorđevićem, Danny Sadownick-om, Rodney Holmes-om, i radio kao muzički programer u “Tomandandy” studiju (autori “Killing Zoe” soundtrack-a), a na spisku muzičara sa ovih prostora sa kojima je nastupao su i  Jovan Maljoković Balkan Salsa Band (Rothweill Jazz Fest., Montreaux Jazz Fest.), Duško Gojković (evropska turneja), Steve Gut (Segedin Jazz Fest.), Mimo Mitrović, Bisera Veletanlić, Zafir i Senka Hadžimanov, Rambo Amadeus… Nakon povratka u Srbiju  osnovao je Vasil Hadžimanov bend – sastava koji je uspeo da kvalitetom stekne popularnost koja prevazilazi samo jazz krugove. Takođe, sve je aktivniji i kao autor filmske muzike.

 

Bubnjar Srđan Dunkić- Johnny, jedan od najtraženijih studijskih muzičara u zemlji karijeru je počeo već kao dvanaestogodišnjak, a nastupao je i snimao sa mnogim poznatim muzičarima i grupama (Bata Kovač, K2, Zana, Đorđe David, Dragoljub Đuričić i bend “Fuzzbox”…). Svirao je sa čuvenim Cosey Powell-om na njegovoj evropskoj turneji.

 

Balkan jazz - Specijalno za Nišville, gost trija biće  Lena Kovačević je pažnju muzičke javnosti skrenula odlično primljenim albumom  "Dobar dan za pevanje" (2009, producent Theodorom Yanni), insporisan džezom i muzikom Balkana. Završila je klavirski odsek srednje muzičke skole "Stanković" u Beogradu, uporedo nastupajući na brojnim takmičenjima i muzičkim festivalima, medju kojima je i “Exit” 2001. godine. Diplomirala je džez pevanje na Muzičkom Konzervatorijumu u Amsterdamu, a učestvovala je u seminarima: Bobby McFerrin-a, Richarda Bone, Mark Murphy-a... U toku ovog perioda posebnu pažnju posvećuje komponovanju i pisanju tekstova. 2003 godine peva u filmu "Profesionalac", sa Bajagom. U Holandiji dugi niz godina sarađuje sa jednim od najboljih Džez orkestara, Kraljevskim Holandskim Orkestrom. Imala je seriju koncerata u Holandiji i Belgiji od kojih se izdvaja nastup pred holandskom Kraljicom Beatrix. Sa ovim orkestrom, tokom tromesečne turneje izvodi i program srpskih tradicionalnih pesama. Nastupala je kao solista u projektu američkog basiste John-a Clayton-a (Dianne Krall, Nina Simone), uz Nigel Kennedy Quintet i Al Di Meola Band. Sa poznatim belgijskim producentom Buscemi-em (Blue Note), snimila je obradu naše tradicionalne pesme "Gusta mi magla padnala", koja će se naći na njegovom novom albumu, u izdanju muzičke kuće EMI.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..