0023Pod pokroviteljstvom Ambasade Japana, a u organizaciji Centra lepih umetnosti Guarnerius, gošće Beograda će biti istaknute japanske umetnice flautistkinja SACHIKO KITAGAWA i pijanistkinja MOTOKO KOIZUMI...

koje će u utorak, 28. juna 2011. godine u 20 časova, publici Guarneriusa predstaviti najznačajnije japanske autore 20. veka, kao i stare japanske narodne pesme koje će biti premijerno izvedene u Beogradu.

 

Program: Akira TANBA, Atsutada OTAKA, Kazuo FUKUSHIMA, Masaru KAWASAKI i japanske narodne pesme

 

Program koncerta je zamišljen kao muzičko putovanje koje će nas provesti kroz sve japanske regije, od Hokaida do Okinave.


SLOBODAN ULAZ


Pijanistkinja Motoko Koizumi je prošle godine na poziv Ambasade Japana, bila gost Beograda i u Centru lepih umetnosti Guarnerius je sa poznatim japanskim tenorom Takašijem Nakamurom, predstavila muziku japanskih autora. Koncert je izazvao veliko interesovanje i pokazao izuzetnu želju domaće publike da se upozna sa bogatim muzičkim opusom ove daleke zemlje. U okviru svog boravka u Srbiji, japanske umetnice Kitagava i Koizumi, će održati još jedan besplatan koncert 2. jula u Požarevcu, u Svečanoj sali Skupštine grada (19 časova).

SAĆIKO KITAGAVA (SACHIKO KITAGAWA), flautistkinja, rođena je u Kobeu (Japan). Diplomirala je na Tokijskom državnom univerzitetu lepih umetnosti, a usavršavanje je sa velikim uspehom nastavila na Konzervatorijumu Vintertur u Švajcarskoj, gde je dobila i počasnu diplomu. Još u vreme studija, nastupala je kao solista sa orkestrom Stadtorchester Winterthur i snimala je za Radio Cirih.Izdvajamo nastup Kitagave na koncertu kamerne muzike posvećenom čuvenom japanskom kompozitoru Masaru Kavasakiju, koji je održan u sali Rahmanjinov Moskovskog konzervatorijuma 1994. godine. Sa pijanistkinjom Motoko Koizumi je nastupala na festivalu Fête de la musique u Ženevi 2003. godine. U Tokiju je održala veliki broj solističkih recitala i kamernih koncerata, a kao solista je nastupala i sa Tokijskim simfonijskim orkestrom. Od 1992. godine je profesor flaute na tokijskom univerzitetu Seitoku Gakuen.

MOTOKO KOIZUMI, pijanistkinja, rođena je u Tokiju (Japan). Osnovne i postdiplomske studije je završila na Kunitachi College of Music, a usavršavanje je nastavila na brojnim majstorskim kursevima. Izdvajamo saradnju sa prestižnim kvartetom Kocian i sa Camerata de Genève, kada je u Ženevi nastupila na humanitarnom koncertu za podršku akciji Medecins sans Frontières. Često se odaziva pozivima za učešće u dobrotvornim akcijama i sa svojim kolegama održava resitale u bolnicama, domovima za nezbrinutu decu. Nekoliko godina je nastupala u Ženevi na prestižnom festivalu Fête de la musique i na Musée international de la Croix-rouge et du Croissant-rouge, kao i u okviru japansko-švajcarske kulturne razmene.Više od 30 godina je bila angažovana kao predavač na Tokoha College (Shizuoka, Japan).

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..