Beogradski muzičar Igor Vince od petka je na evropskoj turneji sa Femi Kutijem kao jedini perkusionista neprikosnovenog afrobit benda „The Positive Force“. Kao što je san svakoga rokera da jednom izađe na binu kao član Roling Stonsa, „ili bar da im razvlači kablove“, u oblasti svetske muzike i afrobita nema veće časti no deliti scenu sa sinom rodonačelnika toga zvuka, sa učiteljem i uzorom miliona fanova ritma i harmonije afrike, velikim Femi Kutijem.

 

Publika u halama i na festivalima Francuske i Velike Britanije ovoga leta imaće priliku da kao jedinog perkusionistu „afričke institucije“, kakav je Kutijev prateći bend „The Positive Force“, čuje i vidi našeg muzičara Igora Vincea, po prvi put belca, iako je to najmanje bitno. Kada bi postojala zlatna medalja za kvalitet i kreativnost perkusioniste, onda je Igor upravo dobio, i to u disciplini koja je potekla sa tla i iz krvi drugog kontinenta.

 

Po Vinceovim rečima: „Femijev poziv je bio pravi šok. Ja sam već imao sreću da sa njim delim binu, i da sviram i učim „Pozitivnu Silu“ od neverovatno talentovanih muzičara, snimili smo i duet „Let’s Do It”, ali ovaj stepen poverenja i otvorenosti za saradnju postoji samo kod velikih ljudi. Kao da su mi tada izrasla krila. Ne mogu da dočekam da izađem na binu hale Kabare Sovaž u Parizu u petak.“

 

Snažan politički angažman Femi Kutija u borbi protiv svih vrsta predrasuda poznata je svetskoj javnosti. U potpunom skladu sa gostovanjem na naslovnoj pesmi Igorovog albuma prvenca „Let’s Do It”, koja govori o potrebi da na planeti pobedi ljudskost, on svoju porodičnu muzičku grupu proširuje rođakom iz Beograda. Ostaje nam da poželimo da Igor „polomi nogu“.

 

Nakon evropske turneje sa Kutijem, domaća publika će imati priliku da doživi Igorovu autorsku muziku na koncertima sa svojim Drums, Brass & Keys 9. avgusta u beogradskom Beer Gardenu na Adi i 15. avgusta na novosadskom festivalu Dani Brazila.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..