Koncert jedinstvenog rok orkestra mladih u Sremčici, galerija "Sanja", je 14.06.2015 godine sa početkom u 19h. Želja je da se ukaže na trud nekih ljudi da se u moru loših primera iz trenutne stvarnosti deci i mladima predstave kvalitet i vrednosti i da oni budu uključeni u formiranje svesti o dobrom i lošem. Naš sugrađanin, Saša Kostić, počeo je 2013.godine da okuplja decu koja su pokazala interesovanje za učenje sviranja gitare i polako počeo sa formiranjem orkestra sačinjenog od dece različitih uzrasta.


Naselje nema ni jedno uređeno mesto za okupljanje mladih, tako da se oni kada je lepo vreme sastaju u malom parku u centru Sremčice i tu provode svoje slobodno vreme izloženi opasnostima koje vrebaju (meta su dilerima droge, izazov im je alkohol, a trenutno i problem sa nekoliko pedofila). Saša je okupljajući ih na probe orkestra i učeći ih da sviraju gitaru i pevaju rok muziku napravio značajan korak u borbi protiv "loše dokolice".

 

Prvi koncerti kompletnog orkestra održani su na početku školske godine 2013.godine i do danas su imali oko 60 nastupa, kako celog orkestra tako i pojedinih delova u zavisnosti od toga o kakvoj se manifestaciji radi i od prostora gde se ta manifestacija održava. Nekoliko puta su gostovali i u medijima. Prvi naziv orkestra je bio "Orkestar gitara Saše Kostića", a sada se zove Orkestar gitara" Rok cirkus". U sklopu tog orkestra su manji : orkestar mlađih osnovaca "Indijanci", orkestar devojaka, starijih osnovki i srednjoškolki "The Hair" i orkestar momaka, starijih osnovaca i srednjoškolaca "Raspad sistema".

 

 "Rok cirkus" je po našim saznanjima, jedini orkestar gitara koji se bavi rok muzikom u Srbiji. Postoje orkestri klasične muzike pri muzičkim školama, orkestar tamburica... Jedinstveni su i po tome što kod njih nije bilo nikakvih audicija, već su i manje talentovana deca imala svoje mesto u orkestru. Ko ne uspeva da svira može da peva. Trenutno orkestar, kada je u punom sastavu, broji 22 člana sa izgledima da se uskoro proširi.


Udruženje ima za cilj promociju umetnosti, iznalaženje i promovisanje  kreativnosti i aktiviranje kulturne scene u predgrađu, a organizovanjem ovoj koncerta nastavljamo svoj način borbe protiv loših uticaja izmenjenih vrednosti.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..