Izdavačka kuća WMAS Records je upravo objavila album »Pevanje Izvika – terenski zapisi«. Eksluzivna prodaja ovog albuma u prodavnici Jugoton u Nušićevoj ulici, u Beogradu će započeti 25. februara promocijom tačno u podne. Na promociji će učestvovati neki od parova koje smo snimili u avgustu 2014. godine, u selima Rožanstvo, Sirogojno i u Novoj Varoši, a govoriće i Oliver Đorđević u ime izdavača i Marija Vitas, etnomuzikolog, koja je sa timom saradnika pripremila ovo izdanje.


Bilo bi nam drago da zajedno obeležimo objavljivanje ovog značajnog izdanja, pa Vas pozivamo na druženje, uz pevače izvika 25. februara u 12 časova u prodavnici »Jugoton«, u Nušićevoj  27.


„Pevanje izvika”  se nalazi na listi predloga od 27 elemenata nematerijalnog  kulturnog nasleđa za upis u Nacionalni registar, sa koje se predlažu elementi Unesku. Izvika je narodni termin za jedan od oblika starije dvoglasne tradicije sa prostora jugozapadne Srbije. Osim ovog naziva, bogat narodni rečnik poznaje i termine „udvoje”, „kajda”, „ispodvika”, „podvika”, „otegnuto”, „izatega”, „bučno”...


Pevanje izvika iziskuje veliki napor, od pevača zahteva izrazit „volumen”, specifičnu vokalnu boju i sposobnost dugog zadržavanja daha. Izvika se uvek izvodi u paru, dva pevača su sasvim blizu jedan drugom kako bi se bolje čuli, bolje„uklopili boje”.


U prošlosti se izvika najviše pevalo na otvorenom prostoru, uz kosidbu, žetvu i druge poljske radove, na vašarima ili prilikom odlaska u lov.


Zimi se pevalo u zatvorenom prostoru, na sjelima i prelima. Danas se pevanje izvika može čuti na saborima, slavama, rođendanima, okupljanjima u kafanii„uz kazan”, kada se peče rakija.


Izdavač ovog albuma, World Music asocijacija Srbije od 2007. godine objavljuje tradicionalnu i etno/world muziku iz Srbije.
Pevanje izvika link na video: ovde

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..