U utorak 3. marta, u Velikoj  dvorani Kolarčeve Zadužbine, sa početkom u 20 časova, nastupiće legendarni Mostar Sevdah Reunion. Grupa je nastala devedesetih godina u Mostaru, po ideji producenta Dragog Šestića. Može se slobodno reći da je danas Mostar Sevdah Reunion jedan od najpoznatijih balkanskih sastava na svetskoj world music sceni.

 

Već prvim albumom objavljenim za holandski World Connection 1999, skrenuli su pažnju svojim specifičnim stilom i repertoarom baziranim na moderno aranžiranim sevdalinkama.

 

Do sada su izdali 8 albuma. Tokom poslednjih 15 godina sarađivali su sa mnogim velikanima world music scene (Šaban Bajramović, Ljiljana  Buttler, Esma Redžepova...), a sa njima je svoj prvenac snimila sada već svetski poznata Amira Medunjanin.


Učestvovali  su  na  preko stotinu world music i jazz festivala širom sveta, bili  glavna tema 4 filma i brojnih televizijskih emisija.


Beogradski publicista i kritičar Dragan Kremer je u svojoj recenziji za VREME 2012 godine, istakao sličnost nastanka i karijera Buena Vista Social Club-ai Mostar Sevdah Reunion uz pomoć Raja Kudera odnosno Dragog Šestića. Kroz oba projekta je prošao veliki broj muzičara od kojih su neki pokušavali da kroz druge sastave prenesu izvornu emociju, ali pokazalo se da je jedino original – DOGAĐAJ.


Polovina  članova  benda  živi  u  Holandiji zbog čega retko sviraju u regionu.


Ovo je, tako, prvi beogradski nastup originalne postave posle višeod deset godina. Njihov koncert sa Ljiljanom Buttler bio je deo programa Belefa 2003, a prošle godine nastupili suna „Kustendorfu”.


Karte su u prodaji na biletarnici Kolarca po ceni od 900, 1200 i 1500 dinara.

    

Linkovi na video: OVDE

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..