Kroz ciklus Stari majstori kojim već godinama unazad Galerija HAOS priređuje omaže i retrospektivne postavke uglednim likovnim stvaraocima naše kulture – sada povodom 100 godina od rođenja naše ugledne umetnice Ljubice Cuce Sokić, Galerija HAOS pravi retrospektivnu izložbu njenih crteža pronađenih u ostavštini (porodica Gatalović) i tim povodom organizujemo konferenciju za novinare u ponedeljak, 24. novembra u 12 sati.


Izložbu koja će trajati do 20. decembra, otvara u utorak, 25. novembra u 20 sati dr Irina Subotić.


LJUBICA  CUCA SOKIĆ rođena je u Bitolju 1914. godine. Na beogradskoj Umetničkoj školi, nastavnički tečaj studirala od 1930-1934. godine kod Bete Vukanović i Ljube Ivanovića, a akademski tečaj od 1934-1936. kod Ivana Radovića. U Parizu boravila od 1936-39. godine. Prvi put izlagala 1937. u Galerie de Paris sa grupom jugoslovenskih umetnika. Prvu samostalnu izložbu slika, grafika i crteža otvorila je u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić 1939. godine.


Jedan je od osnivača grupe Desetorica (1940) sa kojom iste godine izlaže u Beogradu i Zagrebu. Od 1948–1972. radila je kao profesor na Akademiji (Fakultet) za likovne umetnosti u Beogradu.


Za dopisnog člana SANU izabrana je 1968, a redovnog 1978.


Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored slikarstva dugi niz godina bavila se ilustracijom knjiga i časopisa, pretežno za decu i omladinu.


Dobila je mnogobrojne nagrade (više njih za ilustraciju i otkupnu nagradu JAZU za crtež, pored onih za slikarstvo najvišeg ranga) od kojih poslednji put Politikinu nagradu za Retrospektivnu izložbu slika, povodom  osamdesetogodišnjice života u Galeriji SANU.


Pored nekoliko retrospektivnih izlaganja njenih slika sredinom desete decenije, imala je i izložbu crteža u starom prostoru Galerije Haos 1997. godine.


Nakon smrti objavljena je monografska studija o pastelima pronađenim u ateljeu, a sada se priprema jedna monografska publikacija o njenom crtežu.


Autorka teksta i postavke je istoričarka umetnosti Borka Božović.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..