Festival mladih talenata u organizaciji Umetničke asocijacije ArtLink u Beogradu, je muzička manifestacija u kojoj učestvuju mladi muzičari iz Srbije, zemalja Zapadnog Balkana i podunavskog regiona kao i drugih evropskih zemalja.  “Mladi talenti” će od 4. do 10. oktobra predstaviti sopstveni repertoar, ali ne u takmičarskom duhu već kao razmenu znanja, upoređujući tendencije i muzičke vrednosti aktuelne međunarodne umetničke scene.

 

Italijanski institut za kulturu u Beogradu se priključuje ovoj manifestaciji promovišući i podržavajući prisustvo Dua harfi “Mariposas”, koji čine Kristina Di Bernardo i Silvija Vikario, dve mlade i već afirmisane harfistkinje međunarodnog ugleda.

 

Dve muzičarke su debitovale 2011. u Londonu izvodeći “Concertino u E-molu za dve harfe op.91” Elijasa Pariša–Alvarsa i svirajući sa raznim regionalnim orkestrima. Godine 2013. “Mariposas” su nastupile u Đaveri del Montelo kao solistkinje sa Orkestrom Muzičke akademije “La Čertoza”, predstavljajući “Concertino in an old style” za dve harfe i gudački orkestar Macije Malecki. Tokom svoje karijere dve mlade harfistkinje su učestvovale na brojnim koncertima u Italiji i drugim zemljama, stekavši 2007. značajna priznanja poput prve nagrade na Međunarodnom konkursu “Rovere d’Oro” u San Bartolomeu al Mare i 2008. na Drugom međunarodnom iberijskom konkursu kamerne muzike za harfu u Madridu.


Kompozicijom  “Three Intermezzi”, britanski kompozitor Timoti Salter je 2012. učinio omaž Duetu “Mariposas”, a delo je premijerno izvedeno u Londonu u martu iste godine.

Kristina Di Bernardo (Udine, 1990), diplomirala je 2008. na Državnom konzervatorijumu “Jakopo Tomadini” u Udinama a zatim se usavršavala na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu. Od godine 2013. svira kao prva harfa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Sarađivala je između ostalog sa značajnim teatrima i orkestrima kao što su Opera in Balet u Ljubljani, Operski orkestar Toskane, orkestar FVG Miteleuropa Orkestra, Nacionalni orkestar italijanskih konzervatorijuma i Kamerni orkestar “Maler” iz Londona, pod rukovodstvom čuvenih dirigenata među kojima su Lorin Mazel, Daniel Kaps, Dijego Mason, Hoze Marija Šuto, Franc Anton Krager.

Kristina Di Bernardo ima značajnu solističku i kamerističku karijeru. Nastupala je na koncertima za solo harfu sa Kamernim orkestrom Allegro Vivo iz Beča, Gudačkim ansamblom “Interpreti Venecijani” i Simfonijskim orkestrom u Udinama.

Budući zainteresovana za savremenu muziku, pohađala je majstorske kurseve o Novom džezu koje je držao Paolo Frezu i učestvovala 2010. na takmičenju Brits Awards svirajući sa grupama u usponu britanske rok scene.

 

Silvija Vikario (Bolcano, 1989), diplomirala je na Državnom  konzervatorijumu “Jakopo Tomadini” u Udinama, a 2010. na DAMS-u na Univerzitetu u Udinama. Pohađala je kurseve za usavršavanje na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu i na Akademiji Milanske skale. Nastupala je u prestižnim italijanskim teatrima među kojima su Milanska skala, Teatar dal Verme u Milanu, Teatar La Feniče u Veneciji, Auditorium RAI “Arturo Toskanini” u Torinu. Sarađivala je sa brojnim orkestrima poput Opere u Kaljariju, Filharmonijskog orkestra Kraljevskog teatra u Parmi i Opere “Vinčenco Belini” u Kataniji.


Nastupila je sa Ansamblom Ex Novo pod vođstvom Dijega Masona i sa ”Ansamblom XX veka“ kojim su dirigovali Marko Anđius i Olivije Kuende.


U oktobru 2012. učestvovala je u izvođenju kompozicije “Sur Incises” Pjera Buleza na Festivalu “Slowind” u Ljubljani. Godine 2013. nastupila je na Festivalu “Lucerne Festival Academy”, svirajući dela Pjera Buleza, Veberna i Stravinskog pod vođstvom Pjera Buleza i Pabla Herasa Kasada.


Aktivna i na polju muzičke pedagogije Silvija Vikario predaje harfu na Muzičkoj akademiji “La Čertoza” u Đaveri del Montelo (Trevizo) i udruženje “ArteInventando” u Mojimaku (Udine).


PROGRAM:


Fabricio Franča (1964)
Mariposas

*

Johan Sebastijan Bah (1685- 1750)
Preludijum iz Partite n.3 u es - duru

*

Adone Ceki (1904 -1995)
Triptih: Preludijum, Serenada, Šaputanja

*

Žan-Mišel Damaz (1928)
Sonatina za dve harfe: 1 stav Allegro

*

Astor Pjacola (1921-1992)
Oblivion
*

Bernar Andres (1941)
Parvis (Cortège et danse)

*

Džon Tomas (1826-1913)
Cambria

 

 

* * *

Organizuje:
Italijanski institut za kulturu u Beogradu i ArtLink, uz podršku CEI- Centralno-evropske inicijative

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..